2024.04.25, Csütörtök
Megújult a pécsi székesegyház előtti Dóm tér
Baranya Megyei Kormányhivatal

Megújult a pécsi székesegyház előtti Dóm tér

Baranya Megyei Kormányhivatal

2019.06.29. 18:00

Ünnepélyes keretek között adták át Pécs egyik legismertebb és legszebb helyét, a Székesegyház előtti Dóm teret. A beruházás összesen mintegy 600 millió forintból, nagyrészt kormányzati támogatásból valósult meg. A felújított Dóm tér június 22-ei átadásának, megáldásának napja kiemelt jelentőségű, hiszen 128 évvel ezelőtt ugyanekkor szentelték fel a székesegyházat.

A Dóm tér felújítási munkálatai tavaly tavasszal kezdődtek meg. A régi burkolatot felszedték, majd a régészeti kutatások befejezését követően a talajszint alatti csapadékvíz-elvezetés problémáit is megoldották. A területrendezést követően a tér új vöröses-pirosas és fekete gránit burkolatot kapott.

Az ünnepségen – a városi vezetők és a kormánymegbízott mellett – részt vett Soltész Miklós is. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nagyon fontosnak tartja azt a munkát, amelyet az egyház végez. II. János Pál pápa szavait idézve elmondta: Magyarországon az egyház nem egyszer kényszerült harcra az elmúlt évszázadokban azért, hogy az emberek az evangélium tanításai szerint élhessenek. Ehhez a küzdelemhez ma a kormány segítséget és eszközt nyújt, de a legnagyobb feladat továbbra is az egyházakra hárul.

A székesegyház részeként, valamint a város díszeként a zarándokok, a turisták és a helybéliek kedvenc helye lehet a megújított tér – mondta ünnepi beszédében dr. Udvardy György. A megyés püspök felidézte: a székesegyház előtti teret 1891-ben építették, jelentősebb felújítására pedig története során csak egyszer volt példa. A mostani fejlesztés a hívőket, a Pécsre érkező turistákat és a városban élőket egyaránt szolgálja majd – tette hozzá.

AktuálisPécsBaranya megyeDóm térfelújítás