2024.04.26, Péntek
Mohácsi maszkfaragó is a védjegyesek közt
MTI Fotó: Sóki Tamás - illusztráció

Mohácsi maszkfaragó is a védjegyesek közt

mohacs.hu

2019.10.13. 20:00

Öt „termelő” összesen tizenkét terméke kapta meg idén a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának „Duna-Dráva Nemzeti Parki Termék” elnevezésű védjegyét. Az illusztris „társaságban” népi iparművész busómaszkfaragót, Harmatos Zoltánt is ott találjuk.

Az elismerő címre pályázó termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek – olvashattuk a pályázati kiírásban, amely rögzítette azt is: kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő-kínálatára alapozva végezze.

„A védjegy a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik. Aki a védjegyet magán viselő terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten a természeti értékek fenntartásához járult hozzá.” – írja a nemzeti park honlapja.

Aktuális MohácsBaranya megyemaszkfaragóbusójárásDuna-Dráva Nemzeti Parki Termékvédjegy