2020.08.03, Hétfő

Hirdetés

Mohácsi maszkfaragó is a védjegyesek közt
MTI Fotó: Sóki Tamás - illusztráció

Mohácsi maszkfaragó is a védjegyesek közt

mohacs.hu

2019.10.13. 20:00

Öt „termelő” összesen tizenkét terméke kapta meg idén a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának „Duna-Dráva Nemzeti Parki Termék” elnevezésű védjegyét. Az illusztris „társaságban” népi iparművész busómaszkfaragót, Harmatos Zoltánt is ott találjuk.

Hirdetés

Az elismerő címre pályázó termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek – olvashattuk a pályázati kiírásban, amely rögzítette azt is: kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő-kínálatára alapozva végezze.

„A védjegy a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik. Aki a védjegyet magán viselő terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten a természeti értékek fenntartásához járult hozzá.” – írja a nemzeti park honlapja.

Aktuális MohácsBaranya megyemaszkfaragóbusójárásDuna-Dráva Nemzeti Parki Termékvédjegy