2022.11.28, Hétfő
Tengeri “apróságok” a Pécsi Állatkertben
pecszoo.hu

Tengeri “apróságok” a Pécsi Állatkertben

pecszoo.hu

2020.01.23. 20:07

A Pécsi Állatkert Akvárium-Terrárium részlegének nagy előnye, hogy időjárásálló: télen-nyáron egyaránt kellemes klíma fogadja itt látogatókat, így a mostani, zord időjárás során is érdemes ide betérni!

Ezen kívül mindig találhatnak itt újdonságot vendégeink: a honlapunkon a tavalyi év végén bemutatott, évek óta nálunk élő porcelánsügér-csapatunk némi vicces túlzással élve olyan jól szaporodik, mintha a mi csapatunk szeretné fent tartani az egész fajt. Így az év első újszülötteit-akárcsak a tavalyi év során- e halak akváriumában érdemes keresni!

Legkisebb tengeri akváriumunk átalakítása a közelmúltban kezdődött el. A bemutatóba a terveink szerint a közeljövőben még további új állatfajok fognak érkezni, viszont már jelenleg is láthatnak a kis akváriumban érdekes állatokat a hozzánk látogatók! Az új jövevények-akik még tavaly év végén költöztek az akváriumba- között két olyan faj is akad (a lila királyhal és a csöves anemóna) amely korábban még sosem került bemutatásra állatkertünkben.

Kis, tengeri akváriumunk legszínpompásabb lakója a lila királyhal (Pseudochromis fridmani). A faj magyar nevét feltűnő, lila színezetéről kapta. A Vörös-tengerben őshonos, kis testű halacska maximális testhossza 8 cm. Kedveli a búvóhelyekben, üregekben gazdag területeket. Territóriumát agresszívan védi fajtársaitól és más, hasonló megjelenésű halaktól.

A csöves anemónák (Cerianthidae sp.)  a medúzák és a korallok távoli rokonai: hozzájuk hasonlóan a csalánozók közé tartoznak. Az állatkertünkben már évek óta bemutatásra kerülő anemóna-fajokkal (pl. a buborékanemónával) ellentétben a csöves anemónak (a magyar nyelvben olykor csőanemóna néven is találkozhatunk velük) egy kemény külső burkot hoznak létre, melyek testük védelmét szolgálja. Veszély esetén ebbe a burokba húzza vissza az anemóna  a karjait. A csőanemónák ragadozók, nem képesek fotoszintetizálni, elsősorban apró, planktonikus élőlényekkel táplálkoznak. Csípésük a többi anemónához képest viszonylag erős. Ha valami miatt a külső burok megsérül, az anemóna képes azt elhagyni és új “lakást” építeni magának.

 

Csőanemóna

 

A korábban az akváriumban élő Wurdemanni-garnéla (Lysmata wurdemanni) nemrég másik bemutatóba költözött, mivel ez a faj hajlamos a csőanemónak elfogyasztására. Helyére egy közeli rokon, de az anemónákkal szemben barátságosabb faj egy példánya, egy tisztogató garnéla (Lysmata amboinensis) költözött. A tisztogató garnéla  mindenevő, növényi eredetű táplálékot is fogyaszt, de táplálékát elsősorban állati eredetű táplálék alkotja. Megeszi a dögöt, sőt, a saját vedlését is. Az akváriumi közösség hasznos tagja, elfogyasztja a lehulló ételmaradékokat, az algákat, valamint a tisztogató halhoz hasonlóan a halakat is megtisztítja külső élősködőiktől.

Az állatok mellett egy növényfaj, a legyezőalga (Caulerpa prolifera)  is látható az akváriumban. A legyezőalga világszerte elterjedt a világ melegvizű tengereiben és óceánjaiban. Valódi gyökere nincs, a talajhoz gyökérszerű szárrészei segítségével rögzül. Szára a talaj mentén terjed, ezen hozza levélszerű hajtásait. A hajtások hossza 10-12 cm, szélessége 1-2 cm. Akváriumi körülmények között könnyen tartható díszalgafaj, megfelelő környezeti paraméterek megléte esetén gyorsan nő.

AktuálisPécsi ÁllatkertBaranya megyetengeri akvárium