2024.10.26, Szombat
Okospólót fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetemen
unsplash.com

Okospólót fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetemen

tudás.hu

2024.10.25. 15:10

Egészségügyi adatok kinyerésére és azonnali internetes továbbítására alkalmas okospólót fejlesztenek a PTE kutatói – írja az MTI.

A PTE közleménye szerint a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap támogatásával zajló kutatásban egy olyan okospóló kialakítását tűzték ki célul, amelynek segítségével hiteles egészségügyi adatokat nyerhetnek ki a szakemberek, s az így nyert információk komoly orvosszakmai döntéseket alapozhatnak meg - írja az MTI alapján a Tudás.hu..

A kinyert adatokat az okospóló online módon továbbítja majd a tervek szerint a keletkezésének másodpercében, így az orvos azonnal értékelni tudja azt, és később akár tanácsadás épülhet rá a dietetika és a mozgás tekintetében is.

Kitértek rá: az egyetem egészségtudományi karának Humán Páciens Szimulációs Központjában már telepítettek is egy távfelügyeleti központot, amely különböző célcsoportok esetében fiziológiai paraméter monitorizálását teszi lehetővé krónikus betegségben, idős ellátásban és egészségtudatos páciensek számára.

A folyamatot később a mesterséges intelligencia is segítheti, hiszen az így keletkezett adatbázisok elemzésével olyan applikációk születhetnek, amelyek az átlagfogyasztó számára is könnyen értelmezhetővé tennék az adatokat.

A jelenleg fejlesztés alatt álló okospóló prototípusa várhatóan a jövő év tavaszán készül el – írták.

A tájékoztatáshoz mellékelt videofelvételen Betlehem József rektorhelyettes, a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium (KTNL) vezető kutatója közölte: az okoseszközök megjelenése nemcsak az emberek életében indított el forradalmi változásokat, de a tudományos világban is.

AktuáliskutatásPécsi Tudományegyetem (PTE )egészségügy