2024.03.19, Kedd
Polgármestert és képviselő-testületet választanak Mohácson
Illusztráció: pexels.com

Polgármestert és képviselő-testületet választanak Mohácson

MTI

2020.09.25. 09:44

A polgármesteri tisztségre hárman pályáznak.

A nyolc egyéni választókerületi képviselő-testületi helyre 28-an pályáznak, köztük az MHM polgármesterjelöltje. A három kompenzációs listás képviselői mandátumért 26-an szállnak harcba - közöttük a polgármesterjelöltek a delegáló szervezeteik listavezetőiként.
A választást azért kell megtartani, mert a mohácsi képviselő-testület július elején - Pávkovics Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) előterjesztése alapján - kimondta feloszlását.

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért ismét induló Szekó József (Fidesz-KDNP) tavaly szeptember végén elhunyt, az őt indító szervezet pedig az idő rövidsége miatt mást már nem jelölhetett.

Bár az MSZP polgármesterjelöltjét akkor a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, s utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, Csorbai Ferenc egyetlen indulóként szerepelt a választáson; 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból.
A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltje nyert ősszel, a szavazati arányok 62 és 89 százalék között alakultak.

 

Biztosítják a város működőképességét

A polgármesteren kívül a feloszlott mohácsi testületben tizenegy képviselő foglalt helyet: a Fidesz-KDNP jelöltjei által megnyert nyolc egyéni képviselői mandátum mellett kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK-Jobbik-Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott.

Pávkovics Gábor tavaly ősszel már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében, addig pedig arra törekednek, hogy biztosítsák a város működőképességét. "Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye" - mondta akkor a Fidesz-KDNP képviselője.

Helyi hírek MohácsBaranya megyeönkormányzati választáspolgármester választáspolgármesterképviselő-testület