2024.07.18, Csütörtök
Hetvenöt éves grafikusművészek plakátkiállítása Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Hetvenöt éves grafikusművészek plakátkiállítása Pécsen

MTI

2021.05.24. 09:00

A kiállításon összesen több mint 75 plakát látható, amelyek tematikája igen sokszínű.     

Plakátok/Posters 7x75 címmel nyílik meg a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájának új kiállítása, amelyen 75 éves grafikusművészek alkotásai láthatók - közölték a szervezők az MTI-vel.

A galériát üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közleményében a tárlat apropójáról azt írták: különös véletlen, hogy a magyar plakátművészet kiemelkedő alakjai közül hatan - Árendás József, Baráth Ferenc, Felvidéki András, Gyárfás Gábor, Molnár Gyula és Pinczehelyi Sándor - épp az idén töltik be 75. életévüket, és ugyancsak most lenne 75 éves Helényi Tibor (1946- 2014) is, akire a kiállításon bemutatott munkáival emlékeznek. A kiállításon összesen több mint 75 plakát látható, amelyek tematikája igen sokszínű.     

Árendás József és Baráth Ferenc a színházi plakátjaikról a legismertebbek, Molnár Gyula műveit sokszor maró kriticizmus jellemzi, míg Helényi Tibor olyan jelenetős filmek magyarországi bemutatójának a plakátjait tervezte, mint például a Csillagok háborúja-trilógia, a Ben-Hur vagy A nyolcadik utas: a Halál. Mint azt a kommünikében jelezték, az alkotók egész életműve és a kiállításon bemutatott munkáik is kiváló példái a plakátművészet halhatatlanságának és korszerűségének, hiszen a plakátművészet az egyik legpopulárisabb műfaj, amely folyamatosan szem előtt van.    

 A plakátok üzeneteket közvetítenek, ám ahhoz, hogy a képekkel terhelt világunkban hatásos eszköze legyen a kommunikációnak, mindig meg kell találnia a formát, amely a leghatékonyabb eszköze lehet az üzenet közvetítésének: a jó plakát figyelemfelhívó, szellemes, kevés eszközzel mond sokat. Az m21 Galériában bemutatott plakátok kiemelkedő példái mindennek - hívták fel a figyelmet a közleményben.     

A kiállítás - amelyről bővebb tájékoztatás az m21.pecsigaleriak.hu oldalon olvasható - május 21-től július 18-ig látható a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

Helyi hírekPécsZsolnay Kulturális Negyedm21 Galériakiállítás