2024.03.29, Péntek
Ötödik alkalommal rendezik meg a DesignPécs programsorozatot
DesignPécs - Facebook

Ötödik alkalommal rendezik meg a DesignPécs programsorozatot

MTI

2018.09.15. 19:40

A Design Hét Budapest rendezvény részeként október 3. és 7. között rendezik meg a baranyai megyeszékhelyen a DesignPécs programsorozat főbb eseményeit, amely bemutatja a régió kiemelkedő kreatívipari vállalkozásait, képviselőit, valamint művészeti és tervezői műhelyeit.

A széleskörű városi összefogás révén már péntektől programokat kínáló eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára a design fontosságát a többi között úgy érzékeltette: "ma már nem lehet eladni úgy egy téglát sem, hogy azt egy formatervező át ne nézte volna".

A DesignPécs Hét ideje alatt technnológiai, építészeti, képzőművészeti kiállítások, divatbemutatók, nyitott laboratóriumok, szemináriumok, tréningek, workshopok, vásárok, fórumok, kerekasztal-beszélgetések és koncertek várják az érdeklődőket - áll az MTI-hez eljuttatott írásos összegzésben.

Az iparkamarával a Pécsi Tudományegyetem (PTE) művészeti, valamint műszaki és informatikai kara, a pécsi Kreatív Ipari Klaszter és a kreatív iparágak 2014 óta szervezik meg a rendezvényt, amelyhez idén a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) két kiállítással csatlakozik.

Komor István, a ZSÖK üzemeltetési igazgatója az eseményen közölte: intézményük szervezésében pénteken nyílik meg a Zsolnay-negyed m21 Galériájában a Támogatott művek az iparművészetben - NKA25 kiállítás, majd Csúcsformában címmel nyílik tárlat szeptember 28-án a Pécsi Galériában, a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj anyagából.

Sára Ernő, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Iparművészeti Kollégiumának vezetője, a Támogatott művek az iparművészetben című kiállítás kurátora elmondta: mindaz, amit az NKA folyamatosan támogat és fontosnak tart, látható a baranyai megyeszékhely kiállítóterében. Mások mellett belsőépítészek, ékszer- és plasztikakészítő ötvösök munkáit mutatják be - sorolta a látnivalókat.

Az írásos tájékoztató szerint az iparkamara és az Enterprise Europe Network pécsi irodája nemzetközi üzletember-találkozót szervez Open4Business 2018 címmel, amely kiváló lehetőséget nyújt a DesignPécs résztvevői számára feltérképezni és kialakítani hazai és nemzetközi együttműködéseket 16 ország vállalkozóival.

A Nana Bistróban október 3. és 7. között látható a DesignPécs Vállalkozók Kiállítása, amely a régióban működő vállalkozások design termékeit, koncepcióit mutatja be. Szeptember 28. és október 2. között a IV. Pécsi Érték Kiállítás és Vásáron az értékteremtő kis- és középvállalkozások, valamint termelők kézműves termékei, alkotásai és szolgáltatásai kerülnek bemutatásra egy pécsi bevásárlóközpontban - tartalmazza a közlemény.

Mint hozzátették, a PTE Transzdiszciplináris Kutatások Intézete október 3. és 7. között Kortalan Tudomány (Art of Ageing) címmel ingyenes konferenciát és fesztivált rendez Pécsett. Október 3-tól 24-ig látható tárlat a Nádor Galériában Pécs a jövőd kapuja- Kiállítás és interaktív 3D bemutató a Modern városok program fejlesztéseiről a Pécsi Tudományegyetemen címmel.

PécsKultúraBaranya megyeZsolnay-negyedZSÖKPTE DesignPécs