2024.04.22, Hétfő

Hét nagy hazai egyetem fogott össze a kutatási eredmények hasznosításában

pte.hu

2018.10.26. 14:00

Az összefogással megalakult az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum, mely az intézményekben zajló innovációs folyamatok erősítését tűzte ki célul.

A nemzetközi innovációs versenyben a hazai egyetemeknek is fontos feladatává vált, hogy a kutatási eredmények hasznosításában rejlő társadalmi és gazdasági előnyöket hatékonyan kiaknázzák. Az első technológiatranszfer irodák a 2000-es évek derekán jelentek meg a magyarországi egyetemeken és ennek nyomán ezen intézményekben mára kiépült a szellemitulajdon-kezelés és hasznosítás feltételrendszere és kultúrája.

Az elmúlt öt évben rendszeres együttműködés alakult ki hét hazai egyetem technológia-transzfer szervezete között, amelynek keretében célul tűzték ki a tudástranszfer tevékenységeik fejlesztését, a kutatási eredmények hatékony hasznosítását és az ipari együttműködések erősítését. A szakmai összefogás eredményeként számos képzés és konferencia valósult meg, továbbá útmutatókat és ajánlásokat fogalmaztak meg a szakemberek az egyetemeket körülvevő innovációs ökoszisztéma fejlesztése érdekében.

2018. október 24-én az együttműködésben részt vevő egyetemek, így a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem valamint a Szegedi Tudományegyetem az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum (ETTF) létrehozásával, együttműködési megállapodás aláírása útján formalizálták közös szakmai tevékenységüket.

Az ETTF alapvető céljai a hazai egyetemek harmadik missziós tevékenységeinek fejlesztése, az innovációs tudatosság általános növelése és az egyetemi-ipari kapcsolatok erősítése. Az ETTF tagja a legnagyobb európai technológiatranszfer szervezet (ASTP) nemzeti hálózatait tömörítő munkacsoportjának.

Az ETTF-et megalapító együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására az érintett egyetemek vezetőinek részvételével 2018. október 24-én került sor az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. A szakmai kerekasztal beszélgetéssel egybekötött eseményen részt vett Szigeti Ádám, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára, Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Dr. Łuszcz Viktor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke és Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.

KultúrakutatásinnovációPTE Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum