2024.03.29, Péntek

Széchenyi-díjat kapott a pécsi egyetem idegsebészeti klinikájának egyetemi tanára

mti

2017.03.15. 18:30

Nagy megtiszteltetésnek tartja Dóczi Tamás Péter idegsebész, hogy gyógyító tevékenységét Széchenyi-díjjal ismerték el a nemzeti ünnepen a Parlamentben.

 A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idegsebészeti klinikájának egyetemi tanára számára magas színvonalon, lelkiismeretesen végzett sebészorvosi tevékenysége mellett az idegsebészeti betegségek gyógyítása, az agyi térfogat-szabályozás és az agyödéma kutatásában elért kiemelkedő eredményei, valamint a modellértékű pécsi idegsebészeti centrum és klinikai idegtudományi képalkotó konzorcium megalapítása és vezetése során folytatott meghatározó és eredményes munkája elismeréseként ítélték oda a legrangosabb magyar állami tudományos kitüntetést.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja több mint harminchét éves orvosi pályájának meghatározó állomásait felelevenítve arról beszélt, hogy elsősorban az intellektuális kihívás miatt választotta az idegsebészi hivatást, hiszen az idegrendszer a legkomplikáltabb emberi szervrendszer.

Dóczi Tamás Péter, aki 1989 és 1991 között a zürichi egyetemi kórház főorvosa volt, úgy fogalmazott: bár Svájcban nyitva állt előtte a karrier, mégis azt választotta, hogy hazatér, és 1991-től a pécsi idegsebészeti klinika igazgatója lett. Vélekedése szerint a Széchenyi-díj ennek a döntésének az elismerése is.

A szorgalom és a betegekkel szembeni becsületesség fontosságát hangsúlyozva az orvosprofesszor azt mondta: évente mintegy 300-350 operációt végez. Egyetemi tanárként hetente egy ambuláns napot is tart.

"Ha valaki eljut egy szintre a szakmájában, az ez idő alatt megszerzett tudást kötelező megosztania" - fogalmazott, hozzátéve: klinikai vezetőként igyekezett minden kollégájában azon tulajdonságokat keresni, hogy mitől lesznek jó és tehetséges orvosok.

Szakterületéről szólva elmondta, hogy az agyi térfogat-szabályozás esetében kutatócsoportjaival elsősorban bizonyos hormonális szabályozásokkal, azoknak a modern mágneses magrezonanciás technikákkal (MRI) való mérésével és a gyógyítás érdekében történő alkalmazásával foglalkozott.

A Magyar Gerincgyógyászati Társaság elnöki tisztségét is betöltő orvosprofesszor felidézte, hogy a pécsi neurológiai és idegsebészeti klinika a kétezres évek közepén közösen kialakított - modellértékűnek szánt - idegtudományi klinikai centrumának keretében a két külön szervezeti egység szakembereiből hoztak létre "funkcionálisan együttműködő csoportokat" a betegek minél hatékonyabb kezelése érdekében.

További szakmai tervei között említette a már kialakult klinikai kutatási struktúrák további sikeres működtetését, amelyet egy, a közelmúltban elnyert ötéves MTA-pályázat is segít. Annak keretében a pécsi képalkotó diagnosztikai centrum szakembergárdája nyolc fővel tud bővülni a jövőben - mondta.

AktuálisPécsi TudományegyetemSzéchenyi-díjorvostudománymárcius 15Parlamentidegsebész