2024.07.27, Szombat
849 millió forintból fejlesztheti a Busójárás színtereit Mohács
Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala - Facebook

849 millió forintból fejlesztheti a Busójárás színtereit Mohács

Mohács Város Önkormányzata Facebook

2018.05.27. 10:00

Készülnek a tervek a Deák-tér megújítására.

849 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Mohács Város Önkormányzata által a TOP támogatási rendszeréhez benyújtott „TOP-1.2.1-15-BA1-2016-00001” azonosító számú „A Busójárás színtereinek fejlesztése” című projekt.

A Busójárás idején a vendégek gasztronómiai ellátását a Hősök parkjában és a Deák téren kialakított Vendégudvar szolgálja. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez a helyszín alkalmas a fenti funkció ellátására, de a park mai állapota, s a Vendégudvar befogadásához szükséges közművek hiánya a Hősök parkjának teljes rekonstrukcióját elengedhetetlenné teszi. A fejlesztés révén a Deák tér valódi rendezvénytér funkciót kap, mely nem csak a busójárás, de a városban zajló további turisztikai vonzerővel rendelkező rendezvények lebonyolításához is nagymértékben hozzájárulhat.

A rekonstrukció során új, nézőtérként is funkcionálni képes vízmedence és a csatlakozó építészeti elemek (pergolasor, támfalak, kiemelt virágkeretek, stb.) kerülnek megvalósításra. A park területén meglévő műalkotások a rekonstrukció során áthelyezésre és restaurálásra kerülnek, illetve sor kerül a Hősi emlékmű teljes restaurálására is. A projekt keretében egy, a Busójárás hagyományához hű busó szobor is felállítás is megtörténik.

A Deák téren túl a Busóudvar, valamint a Széchenyi tér is a fejlesztés helyszínét jelentik. A Busóudvarban a 21. század elvárásainak megfelelő élményelemeket jelentő technikai fejlesztések valósulnak meg, interaktív bemutatási formák kerülnek kialakításra. A pályázat kertében 3 db LED fal beszerzésére is sor kerül, melyek a Széchenyi téren, a Deák-téren és a Busóudvarban lesznek kihelyezve.

GazdaságBaranya megyebusójárásTOP Mohácsbusóudvar