2024.05.18, Szombat
Új baranyai fejlesztésű alkalmazás segíti a dinnyevásárlókat
Baranya Megyei Kormányhivatal - A kóstolónbemutatták az okostelefonra fejlesztett "Keresd a dinnyést"elnevezésű alkalmazást is.

Új baranyai fejlesztésű alkalmazás segíti a dinnyevásárlókat

Baranya Megyei Kormányhivatal

2019.07.25. 00:45

Idén nyáron is kóstolóval népszerűsíti az ormánsági dinnyét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete a pécsi Kossuth téren. Az eseményen egy baranyai fejlesztésű applikációt is bemutattak, amely a dinnye minőségének ellenőrzésében segíti a fogyasztókat.

Baranya megyében jelenleg körülbelül összesen 150 hektár területen terem a népszerű nyári csemege, amelynek jelentős többsége görögdinnye, a sárgadinnyetermelés a térségben csupán kiegészítésként jellemző. A gazdálkodók által benyújtott agrártámogatások ügyintézésében, ellenőrzésében a kormányhivatal is közreműködik. A 0,3 hektárt meghaladó dinnyetermőterületek után a területalapú támogatáson és zöldítési támogatáson felül zöldségnövénytermesztési támogatás is igényelhető, így összességében egy hektár után átlagosan 162 ezer forint összegű támogatást kaphatnak a termesztők.

Májusban Baranyában kiemelt esőzések nehezítették a gazdák és a növények helyzetét – a sok víz kimosta a tápanyagokat a talajból, a területeken betervezett földmunkák elmaradtak –, így a növények fejlődése lelassult. Emiatt – a korai ültetés ellenére – a megyében is csak július közepétől indult a szezon, ahogyan általában az ország más dinnyetermő vidékein szokott. Ugyanakkor – az első szedések alapján – a sok májusi csapadéknak kedvező hatásai is mutatkoznak: lédús, zamatos dinnyéket találni a baranyai földeken.

A tavalyi évtől, baranyai termelők kezdeményezésére, már „magyar dinnye” feliratú matricával jelölik a hazai minőséget. Az első évben közel 70 ezer termelői azonosítóval is ellátott matricát osztottak ki a gazdáknak. Az idén egy mobiltelefonokra fejlesztett alkalmazással is kiegészült a hazai termelőkbe vetett bizalom erősítését célzó kampány. A „Keresd a dinnyést” elnevezésű applikációt két baranyai fiatal – Horváth Vivien és Szin Krisztián – fejlesztette. Az alkalmazás segítségével a matricán lévő számsor alapján néhány perc alatt egyértelműen azonosítható a termesztő, illetve a termőterület, ahonnan a dinnye a piacra került. A tesztüzem alatt elsőként baranyai, majd a szezon folyamán fokozatosan kisebb termőterületek adatai, fotói kerülnek az alkalmazás adatbázisába. Ezzel az okos programmal erősödik a termelők és a fogyasztók közötti kapcsolat, és a vásárlók újabb garanciát kapnak arra, hogy valóban helyben termelt, jó minőségű, jó ízű nyári csemegét vesznek.

GazdaságBaranya megyemobilalkalmazásdinnyevásárlásminőségellenőrzés