2024.04.15, Hétfő

Koronavírus

Koronavírus - Együtt vizsgálja az SZTE és a PTE a Covid-19 genetikai vonatkozásait

2020.11.06

Helyi hírek

A szakemberek a vérminta elemzésével következtetnek arra is, hogyan változik meg a beteg génexpressziós profilja a fertőzés hatására, vagyis mely gének aktiválódnak és melyek hallgatnak el, és milyen mértékben a fertőzés hatására.

Elmarad a jövő évi mohácsi busójárás

2020.11.05

Helyi hírek

Mohács vezetése úgy ítéli meg, hogy egy ilyen, több tízezernyi résztvevőt vonzó tömegrendezvény igen komoly egészségügyi kockázatot jelentene mind a város lakosságára.

Kevesebb sört iszik a magyar

2020.10.29

Helyi hírek

A csapolt sör iránti kereslet visszaesése a koronavírus-járvány következménye.

Díjazták a pécsi virológiai kutatócsoport női tagjait

2020.10.07

Helyi hírek

A Pécsi Tudományegyetemhez tartozó Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának női tagjai reggeltől késő estig komoly szellemi munkát végeztek.

Pécs szennyvizét is vizsgálja az NNK

2020.10.05

Helyi hírek

A koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése.

Elmaradnak a Pécsi Napok programsorozat eseményei

2020.09.01

Helyi hírek

Néhány programot a járványhelyzet ellenére megtartanak: az első őszi napokon többek között a Budapest Bár koncertje és a Jávor című monodráma várja a látogatókat.

Volánbusz: az állomásokon is ellenőrzik a maszkviselési kötelezettség betartását

2020.08.24

Aktuális

A nagyobb autóbusz-állomásokon is ellenőrzi a rendőrség a közegészségügyi előírások - például a maszkviselési kötelezettség - betartását a jövő héten, mert az elmúlt időszakban egyre többen utaznak maszk nélkül - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.

Új közlekedési táblák kerülnek ki a kerékpárosok védelmében

2020.08.13

Aktuális

A Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Tour de Hongrie szervezőbizottsága, mint a kerékpárosok biztonsága iránt elkötelezett szervezetek közös kampányba kezdtek a kerékpárosok védelme érdekében.

A szülők negyedének kellett új számítástechnikai eszközt venni a koronavírus-járvány idején egy kutatás szerint

2020.08.11

Aktuális

A megkérdezett szülők negyedének kellett új számítástechnikai eszközt vásárolnia a koronavírus-járvány idején a kapcsolattartáshoz, erre átlagosan 125 ezer forintot költöttek, míg közel kétharmaduk vásárolt valamilyen kiegészítőt, átlagosan 32 ezer forintért - ez derült ki a Budapest Bank legfrissebb reprezentatív kutatásából.

POSZT - Elhalasztják a szeptemberre tervezett rendezvényt

2020.08.06

Aktuális

Későbbi időpontra halasztják a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), amelyet június helyett szeptemberben szerettek volna megtartani - közölte a rendezvényt szervező társaság szerdán az MTI-vel.

Csúcskategóriás eszközöket kapott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja

2020.07.26

Aktuális

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos számos berendezéssel bővült a Pécsi Tudományegyetem eszközparkja. A most megkapott eszközöket az Emmi bocsátotta a PTE KK rendelkezésére, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közreműködésével.

Koronavírus - Életbe léptek a beutazási korlátozások

2020.07.15

Aktuális

Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.

Szerdán dönt a kormány az idősek vásárlási idősávjáról

2020.06.15

Országos hírek

Várhatóan szerdán dönt a kormány a 65 évnél idősebbek vásárlási idősávjáról - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Országos tisztifőorvos: 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma

2020.06.05

Helyi hírek

Négy olyan megye is van, ahol nincs aktív fertőzött.

Közösen fejlesztenek vakcinát a PTE kutatói egy osztrák biotechnológiai céggel

2020.06.04

Helyi hírek

A fejlesztés alatt álló vakcina olyan vakcina-antigénekre épül, amelyek várhatóan védelmet jelentenek a jelenlegi és a jövőbeli koronavírus-járványok során.

Koronavírus - Vidéken is zajlik a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtása

2020.11.06

Helyi hírek

Kaposváron a koronavírus-járvány első hulláma óta a korábbinál sűrűbben közlekednek csúcsidőben a helyi autóbuszjáratok, de a közlekedési vállalat kész arra, hogy szükség esetén további járatokat indítson a zsúfoltság elkerülésére.

Magyar kutatók találtak hatékony ellenszert a koronavírusra

2020.10.29

Országos hírek

A mediterrán bodorrózsa semlegesíti az új koronavírust, illetve jelentősen gátolja a szaporodását.

Pécsen is emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2020.10.27

Helyi hírek

A megelőző szabályok betartása továbbra is szükséges.

Ma van a Pedagógusok Világnapja

2020.10.05

Országos hírek

Idén a koronavírus-járvány miatt még nagyobb felelősség hárult a pedagógusokra.

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23

Országos hírek

A korábbi őszi időszakokhoz képest idén magasabb lesz a vizsgázói létszám.

Koronavírus: hatékonyan támogatják a védekezést a hazai kutatás-fejlesztési projektek

2020.08.28

Országos hírek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a koronavírus elleni védekezés részeként 25 kutatás-fejlesztési projekt támogatását biztosítja, amelyek a magyar kutatói élvonal szaktudására építve mérséklik a járvány egészségügyi és gazdasági kockázatait. A fejlesztők képviselői Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezetésével online ülésen tekintették át az elért eredményeket 2020. augusztus 27-én. A beszámolók alapján a kapcsolódó feladatokra első körben tavasszal elkülönített 3 milliárd forintból támogatott projektek megvalósítása a tervek szerint halad.  

A karantén által ihletett munkákból nyílik kiállítás Pécsen

2020.08.16

Kultúra

Tíz kortárs képzőművész térinstallációi és intermediális alkotásai láthatóak pénteken estétől a baranyai megyeszékhely belvárosában található Pécsi Galériában - közölte a tárlatot szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) az MTI-vel.

Elmarad a Magyar Pásztorkutyák Terelőversenye

2020.08.13

Aktuális

Az új koronavírus-veszélyhelyzetre való tekintettel a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontba 2020. augusztus 15-re meghirdetett, Magyar Pásztorkutyák Terelőversenye című rendezvény elmarad.

Emmi: támogatást kaphatnak az elhalasztott POSZT-ra beválogatott előadások

2020.08.08

Kultúra

Kormányzati támogatásból készülhetnek felvételek az elhalasztott 20. Pécsi Országos Színházi Találkozóra (POSZT) beválogatott előadásokról.

Elmarad a Strand Fesztivál, az EFOTT, a Fishing On Orfű is

2020.07.31

Kultúra

A zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad a kormány csütörtöki döntése, az 500 főnél nagyobb rendezvényekre továbbra is vonatkozó tiltás értelmében.

Elmaradnak az augusztus 20-ai nyilvános ünnepségek

2020.07.17

Aktuális

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz - jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Koronavírus - Virológus: a fertőzés kezelésében alkalmazható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók

2020.07.10

Aktuális

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

Hétfőtől újraindulhat az egészségügyi ellátás

2020.06.12

Aktuális

Június 15-étől, hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető a járványellenes készültség fenntartása mellett - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Három forgatókönyv szerint folytatódhat ősztől az oktatás

2020.06.05

Országos hírek

A változatok szerint vagy teljesen elfelejtjük a digitális oktatás új tapasztalatait, vagy részben adaptáljuk ezeket, vagy teljesen új korszak kezdődik az oktatásban.

Változatlanok a klímavédelem céljai

2020.06.03

Országos hírek

Az akcióterv keretében felszámolják az illegális hulladéktárolókat, megtisztulnak a folyók az illegális hulladéktól, valamint folytatódik a fásítási program is.