2023.03.29, Szerda

Helyi hírek

Mecsekoldali fejlesztésekről indítanak online társadalmi egyeztetést Pécsen

2022.09.30

Az elképzelések között szerepel a Mecsekoldalban fekvő állatkert és a már elbontott egykori vidámpark között futó kisvasút bővítése és villamosítása, a Mandulás park és játszótér, valamint az azzal szomszédos, már lebontott kemping területének fejlesztése, a tévétorony környezetének további megújítása.

Kutatók éjszakája - Csaknem kétszáz program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein, laboratóriumaiban

2022.09.28

A programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket.

Szívbetegek kezelését segítő eszközökkel gazdagodik a pécsi klinikai központ

2022.09.26

A kardiológiai szakambulanciára érkező, csúcskategóriájú szívultrahang-készülék a betegek gyors és pontos kivizsgálásában segít majd, de jelentős szerepet kap az orvostanhallgatók és a szakorvosjelöltek képzésében is.

Újdonságnak számító eljárással gyógyítanak egyes daganatos betegségeket Pécsen

2022.09.24

A kezelés során a beteg vérkeringésébe juttatnak egy "igen magas radioaktivitást tartalmazó", a daganatos sejtekhez kötődő, kifejezetten azokat pusztító oldatot, amelytől a betegség stabilizálódása, az élettartam megnövekedése és az életminőség javulása várható.

Olasz kosárlabdacsapat nyerte a pécsi utánpótlástornát

2022.09.21

A fináléba a római és a katalán csapat jutott, végül előbbi kiélezett küzdelmet követően 74-71-re nyert.

Nemzetközi konferenciát rendeztek határokon átívelő emlékezetpolitikai témákban Szigetváron

2022.09.19

Egyebek mellett a magyar, a horvát és a török történelem találkozási pontjairól, a Zrínyiek mai határokon átnyúló szerepéről és turisztikai lehetőségeiről hangzottak el előadások az eseményen.

Világhírű szólisták, klasszikus és kortárs szerzők művei, megújult vonóshangszerek a Pannon Filharmonikusok új évadában

2022.09.17

Első alkalommal szerveznek fiataloknak a Mathias Corvinus Collegium Vitaakadémájával együttműködésben nyilvános vitaestet Könnyűzene versus komolyzene címmel, melyen többek között Beck Zoli, a 30Y frontembere lesz a vita döntnöke.

A18 társulat 19 színházi előadása látható egy az eSzínház Fesztiválon

2022.09.16

A jövő vasárnapig tartó online színházi találkozó pénteken kezdődik, amelyen 19 előadás látható.

Nyolc profi társulat lép színpadra a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó öt napja alatt

2022.09.14

Idén először tánciskolát is szerveznek felnőtteknek.

Zenei különlegességeket hoz szeptemberben a Koreai Kulturális Központ

2022.09.12

A budapesti és a pécsi helyszíneken olyan produkciót láthat a hazai közönség, amely az elmúlt évben nagyjából minden fontos díjat megnyert Dél-Koreában.

Tangófesztivált rendeznek a hétvégén Pécsen

2022.09.10

Egyebek mellett koncertek és táncbemutatók is várják az érdeklődőket a második alkalommal megrendezendő Pécsi tangó fesztiválon pénteken és szombaton a baranyai megyeszékhelyen.

Védelem-egészségügyi kutatások indulnak a Pécsi Tudományegyetemen

2022.09.08

Műveleti vagy katasztrófahelyzetben alkalmazható megoldásokat dolgoz ki a jövőben egyebek mellett egy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosi karán működő kutatói munkacsoport - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Idén is megrendezik a Bor-Barangolót a Mecsek kincsesládájában

2022.09.06

4 pincesor - 12 nyitott pince - 36 fajta bor - Szeptember 17-én, szombaton idén is megrendezésre kerül Mecseknádasdon a Pécsi Borvidék egyik legnépszerűbb programja, a Bor-Barangoló.

Pécs díszpolgára lett Uhrik Teodóra táncművész

2022.09.04

2017 óta a Pécsi Balett ügyvezetőjeként dolgozik.

A Magnus Aircraft Fusión 212 kisrepülőgépe bemutatkozik az Egyesült Államokban

2022.09.03

Ilyen típusú, magyarországi gyártmányú kisrepülőgép még nem teljesített ilyen nagy, több mint ötven repült órás, 8000 kilométeres utat.

Milliárdos fejlesztések indulnak uniós forrásból Pécs déli ipari parkjában

2022.09.29

Egy bérbeadásra szánt, 2200 négyzetméteres üzemcsarnokot, hozzá pedig több mint 600 négyzetméternyi irodát, szociális blokkot építenek.

Három napon át csaknem száz programot kínál az idei őszi borfesztivál Villányban

2022.09.27

A háromnapos nyárzáró és őszköszöntő rendezvény programjai a helyi rendezvénytéren és a híres pincesoron zajlanak, de a Diófás téren és a Fő téren is lesznek koncertek, gyerekprogramok és ismeretterjesztő előadások.

Hogyan lehet Pécsett tartani a képzett fiatalokat?

2022.09.25

A munkahelyteremtés és a munkahelymegtartás volt a középpontban azon az önkormányzat által szervezett szakmai fórumon, amelyen tucatnyi pécsi szolgáltatóközpont vezetői és több egyetemi kar képviselői vettek részt. A felsőoktatásból kikerülő, képzett fiatalok helyben tartásához szakmai karrierutakat és jó kereseti lehetőséget kínáló munkahelyekre van szükség – ilyen munkahelyek bevonzásához viszont elérhető munkaerőre.

A fenntarthatóságért fog össze tizennégy magyarországi egyetem

2022.09.23

A megállapodásnak külön aktualitást ad az energiaválság és az, hogy az ember tevékenysége immár bizonyíthatóan kedvezőtlenül befolyásolja a környezetet.

Sugárterápiás eszközfejlesztést hajtanak végre a pécsi onkológián

2022.09.20

Az eszközfejlesztés azért különösen fontos az intézet életében, mert a regionális központi feladatkörökből fakadóan az egység gépei és munkatársai is komoly terhelés alatt állnak folyamatosan.

Koncertekkel, gyermekprogramokkal és a környék legjobb boraival várják a Pécsi Napok fesztivál látogatóit

2022.09.18

A Széchenyi téren és a Zsolnay Kulturális Negyedben zajló rendezvény látogatói harminc gasztronómiai kitelepülő bőséges étel-ital kínálatából és több mint húsz kézműves portékáiból válogathatnak majd.

Kulturális örökség napjai - Római és török kori műemlékeknél is lesznek programok Pécsen és Baranyában

2022.09.16

Pécs török kori emlékei közül Idrisz baba türbéjében mindkét napon szakvezetések indulnak.

Hatcsoportos óvoda felújítása kezdődik meg Pécs belvárosában

2022.09.15

Az óvoda épületét összekötik a tornateremmel, az épületekbe való bejutást pedig lehetővé teszik a mozgáskorlátozottak számára is.

Fotókiállítással ünnepli alapításának 45. évfordulóját a pécsi Focus csoport

2022.09.13

A Focus képeit a felszíntől a mélyebb rétegek felé hatoló, szinte filozofikus látásmód jellemzi.

Húsz helyszínen, köztük Pécsen is lesznek programok a Kortárs ékszerhét keretében

2022.09.11

A Kortárs Ékszerhét Budapest (BJW) elnevezésű rendezvény az idén húsz helyszínen várja kiállításokkal, programokkal az érdeklődőket szeptember 12. és 18. között a főváros számos pontján, valamint a szentendrei Mana ékszerstúdióban és a pécsi Ezüstláz Galériában.

Videón is megmutatjuk, hogyan nyert új vasúti hidat az M6-os autópálya

2022.09.09

A STRABAG Építő Kft. és Duna Aszfalt Zrt. konzorciuma kivitelezi az M6-os autópálya zárószakaszát: Bóly és Ivándárda között 20 kilométernyi új sztráda épül. A Villány-Mohács vasútvonal átvezetésére különleges megoldásokkal jött létre egy vasúti ívhíd, amelynek felépítését videósaink is követték. A 73 méter hosszú úgynevezett Langer-híd kivitelezése közben a vasúti forgalmat – egy-egy rövid vágányzárt leszámítva - végig biztosítani kellett, az autópálya építéséhez szükséges bevágást pedig a híd elkészültét követően alakítják ki.

Megújultak Villány népszerű közterületei

2022.09.07

A rendezvénytér is új funkciókkal bővült, új játszótéri játékokkal gazdagodott, mellette pedig szabadidőpark létesült bográcsozó-, tűzrakóhelyekkel, utcabútorokkal, árnyékolókkal.

Népszerű kortárs írók részvételével rendeznek ismét irodalmi fesztivált Pécsen

2022.09.05

Ismét megrendezik a tavaly hagyományteremtő célzattal útjára indított író-olvasó találkozókkal, beszélgetésekkel kiállításokkal és gyerekprogramokkal zajló PécsLIT irodalmi fesztivált a baranyai megyeszékhelyen szeptember 12. és 17. között.

AM: több színes programot kínál szeptemberben a Duna-Dráva Nemzeti Park

2022.09.04

Egyebek mellett az Abaligeti-barlanggal és annak denevér lakóival ismerkedhet meg, éjszakai túra keretében a szarvasok nászát hallgathatja meg, de akár kenuban is élvezheti a természet vadregényes arcát az, aki részt vesz a Duna-Dráva Nemzeti Park szeptemberi programjain - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

Mivel fűtik a lakásokat Baranya megyében? Vízválasztó hónapok jönnek 

2022.09.02

Bár az új rezsiszabályok augusztustól érvénybe léptek, de egyelőre nem borították fel a használt lakások piacát. A szabályozás várhatóan csak az év végén és 2023 elején fejti ki a hatását.