2023.10.02, Hétfő

Helyi hírek

Újra lehet pályázni a Dénesi Ödön kedvezményes telekvásárlási programra

2023.03.05

A pécsi önkormányzat alapítói hatáskörében eljárva döntött arról, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonában álló Mécses utcai telkeket 50 százalékos kedvezménnyel értékesíti a pécsi fiatalok számára indított, 2022-ben Városmarketing Gyémánt-díjjal elismert Dénesi Ödön kedvezményes telekvásárlási program keretében.

Sinatra-estet adnak a Pannon Filharmonikusok áprilisban a Müpában

2023.03.03

Frank Sinatra legismertebb dalai csendülnek fel a szaxofonsorral és beatszekcióval kiegészülő Pannon Filharmonikus Zenekar (PFZ) tolmácsolásában a Müpában április 19-én - tájékoztatta a pécsi együttes az MTI-t.

Csontváry170 - Közös kiállítással emlékeznek Csontváry Kosztka Tivadarra Budapesten és Pécsett

2023.03.01

Közös kiállítással emlékezik a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. Az évfordulós tárlat Budapesten április 13-tól, Pécsen pedig augusztus 1-jétől lesz látható.

Labdarúgó NB II - A Pécs csak részben tudta kihasználni a DVTK botlását

2023.02.27

A harmadik helyezett Pécs hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Csákvárral a labdarúgó Merkantil Bank Liga 25. fordulójában.

Nemzetközi festészeti szimpózium munkáit állítják ki Pécsen

2023.02.25

A tavaly májusban, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben rendezett Színerő - Léptékváltás festészeti szimpóziumon készült alkotásokból nyílik kiállítás márciusban a baranyai vármegyeszékhelyen - közölte a Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.

Nemzetközi tanúsítványt kapott a pécsi Ferling PR-ügynökség

2023.02.23

Magyarországon a pécsi Ferling PR-ügynökség kapta meg elsőként az ICCO (International Communications Consultancy Organisation) világszerte használt, nemzetközi kritériumok alapján kialakított tanúsítványát - közölte a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) szerdán az MTI-vel.

Rekordszámú maskarás vett részt az idei busójáráson

2023.02.21

A szervezők becslései szerint az idei busójáráson a rendezvény hat napja alatt naponta 40-45 ezer ember vett részt.

Átadták a Pécsen működő Nemzeti Kosárlabda Akadémia rehabilitációs központját

2023.02.19

Átadták a Nemzeti Kosárlabda Akadémia több mint 1,2 milliárdos forrásból, jelentős részben kormányzati támogatásból újonnan létesített rehabilitációs és regenerációs központját pénteken Pécsen.

Kapacitásfejlesztési beruházásokat hajtott végre a mohácsi Sella&Decor Kft.

2023.02.17

Új gyártócsarnokot épített és gépeket szerzett be a bútorgyártással foglalkozó mohácsi Sella&Decor Kft. egy több mint 640 millió forintos fejlesztés részeként - közölte a társaság az MTI-vel.

Elfogadták Pécs több mint ötvenmilliárd forintos költségvetését

2023.02.15

Elfogadta Pécs idei költségvetését a város önkormányzatának közgyűlése kedden. Az önkormányzat 54,561 milliárd forintos kiadással és ugyanennyi bevétellel tervez 2023-ban; az összeg több mint tíz százalékkal magasabb, mint a tavalyi előirányzat volt.

Kihirdették a pécsi Lantos Múzeum épületére szóló ötletpályázat eredményét

2023.02.13

Több pályázónak együttesen 5 millió forint pénzbeli díjat ítélt oda a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) bírálóbizottsága a pécsi Lantos Múzeum épületének megvalósítására szóló építészeti ötletpályázaton - tájékoztatta az MMA az MTI-t pénteken.

Pécsen új eljárással vált mérhetővé a vírusok által kiváltott immunválasz

2023.02.11

A koronavírus, továbbá a későbbiekben más kórokozók által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz mérésére szolgáló eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói.

Széleskörű együttműködés kezdődik a Körber Hungária és a pécsi egyetem természettudományi kara között

2023.02.09

Egyebek mellett informatikai kurzusokkal, szakmai gyakorlati helyekkel és egy tanterem modernizálásával támogatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Karán folyó oktatói munkát a Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Újabb nemzetközi kosárlabda konferenciát rendeznek Pécsen

2023.02.07

Negyedik alkalommal rendezik meg a nyáron a Nemzetközi Kosárlabda Konferenciát Pécsen, amelyre Chris Finch, az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA) szereplő Minnesota Timberwoolves vezetőedzője is elfogadta a meghívást.

Egyedülálló elektronmikroszkóp beszerzésére és kutatás-fejlesztési központ kialakítására nyert támogatást a PTE

2023.02.05

A mikroszkóp további felhasználását minden hazai akadémiai, felsőoktatási és szakirányú ipari partner bevonásával kívánják a kutatás szolgálatába állítani.

Így neveljünk gyógyító fűszerkertet otthonunkban, akár a balkonon

2023.03.04

Számos olyan gyógy- vagy jótékony hatású fűszernövény vesz körbe minket a mindennapokban, és kerül a kezünkbe egy-egy főzés során, melyeket ugyan zömmel a hipermarketek polcairól szerzünk be, de egy kis idő- és energiabefektetéssel otthonunkban, erre a célra készített fűszerkertben, de akár az erkélyen, balkonládában is megteremnek.

Bozsik Yvette rendezésében mutatják be Euripidész Médeia című darabját a Pécsen

2023.03.02

Euripidész Médeia című darabját mutatják be a Kossuth-díjas Bozsik Yvette rendezésében, Darabont Mikold főszereplésével, Jászai-díjas színművészek közreműködésével a Pécsi Nemzeti Színházban (PNSZ) március 11-én.

Felújítják a dombóvári Jézus Szíve templomot

2023.02.28

Felújítják a dombóvári Jézus Szíve római katolikus templom homlokzatát - közölte a Pécsi Egyházmegye az MTI-vel.

Különleges tudományos és oktatási együttműködés a PTE szekszárdi karán

2023.02.26

Prof. Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (PTE KPVK) dékánja és Dr. Tárkány Szűcs Attila, a Vásárhelyi Testamentum Alapítvány kuratóriumi tagja sajtótájékoztató keretében írtak alá együttműködési megállapodást a jogi néprajz és kultúratörténet interdiszciplináris kutatási terület fejlesztésére, a kapcsolódó szellemi erőforrások erősítésére, valamint a PTE KPVK Tárkány Szücs Ernő jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajz Kutatócsoport tudományos céljainak támogatása.

Indul a pályáztatás az idei pécsi Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi versenyére

2023.02.24

Péntektől jelentkezhetnek a pályázók az idén július 6. és 9. között zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversenyére - közölték a fesztivál szervezői csütörtökön az MTI-vel.

Megszavazták: 1,2 milliárd forintos beruházással fejlesztik a pécsi tv-torony környezetét

2023.02.22

Még idén megvalósulhat a pécsi tv-torony környezetének fejlesztése egy önrészt nem igénylő, 1,2 milliárd forintos európai uniós pályázatnak köszönhetően. A beruházással kapcsolatos támogatási szerződés megkötéséről a kedden ülésező közgyűlés döntött

Évtizedes csapadékvízelvezetési problémát oldanak meg Pécsett

2023.02.20

A beruházás nem csak a városi belterületek megóvásához járul hozzá, hanem jelentősen javítja a helyben élő lakosság életkörülményeit, és lényegesen jobbak lesznek az üzemeltetési feltételek is.

Átadták a busó közösségi házat Mohácson

2023.02.18

A valódi értékeket nem vitrinbe zárva, hanem a hétköznapokban és az ünnepek alkalmával egyaránt megélve lehet fenntartani, megőrizni, illetve a mai világ, a mai ember szája-íze szerint formálni - jelentette ki V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a busó közösségi ház átadóján, csütörtökön Mohácson.

Habüveg hőszigetelő anyag gyártásához nyert támogatást a pécsi Hungaro Energy Kft.

2023.02.16

Az építőiparban hőszigetelésre használható habüveg gyártásához nyert 1,5 milliárd forintos támogatást a földgáz és villamos energia értékesítéssel, ehhez kapcsolódó karbantartási tevékenységekkel és energetikai tanácsadással foglalkozó pécsi Hungaro Energy Földgáz, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Magyar Parasport Napja - Úszóbajnokok előtt tisztelegnek csütörtökön Pécsen

2023.02.14

Pécsen helyi paralimpikon úszók részvételével, kiállítással egybekötött rendezvénnyel kapcsolódik a PSN Zrt. Sportiskola úszó szakosztály a Magyar Parasport Napjának csütörtöki programjaihoz - közölte a Magyar Paralimpiai Bizottság az MTI-vel.

Bölcsőde épült a baranyai Keszün

2023.02.12

Négyszázötvenmillió forintos beruházással három csoportszobás, harmincnyolc férőhelyes bölcsőde épült a Baranya vármegyei Keszün.

Harmadával nőtt a belföldi foglalások száma 2022-ben: Pécs is az élmezőnyben

2023.02.10

Tavaly a Szallas.hu portálon leadott belföldi foglalások száma 34 százalékkal nőtt 2021-hez képest, a kiemelt időszakok már a járvány előtti, 2019-es szintet hozták vagy túlszárnyalták - közölte a szállásfoglaló portál az MTI-vel csütörtökön.

Meghibásodott biztosítóberendezés miatt késnek a vonatok a pécsi vonalon

2023.02.08

Meghibásodott biztosítóberendezés miatt késnek a vonatok a Budapest-Pécs vonalon - közölte a Mávinform szerda délelőtt a Facebook-oldalán.

Régi épületei átépítésével nyer új innovációs központot Pécs

2023.02.06

Az átépítéssel és korszerűsítéssel érintett két épület egyikében adatelemző, szolgáltató-és labor központot alakítanak ki, míg a másikban tudásmenedzsment centert hoznak létre.

Hetven busócsoport, több mint kétezer maskarás búcsúztatja a telet a két hét múlva kezdődő mohácsi busójáráson

2023.02.03

A tervek szerint rekordszámú, 2200 maskarás és 70 busócsoport vesz részt a hagyományos mohácsi téltemető, tavaszköszöntő népszokáson, az idén február 16. és 21. között zajló, tizenöt helyszínen kétszáz programot kínáló busójáráson.