2022.12.03, Szombat

Helyi hírek

A jövő egészségügyi megoldásairól tartanak konferenciát Pécsen

2022.10.25

A Szentágothai János Kutatóközpontban sorra kerülő angol nyelvű esemény résztvevőit kilenc előadáson és négy workshopon kalauzolják el az orvosi robotika, neurorehabilitáció, bionyomtatás, biotechnológia területén.

Gyógyszerkutatásban alkalmazható mérőberendezés kifejlesztéséhez nyert támogatást a pécsi Z Elektronika Kft.

2022.10.23

Az eszközzel a jelenleg alkalmazott, szubjektív módszertant objektív mérési eljárással válthatják ki, azzal gyógyszerhatástani vizsgálatokat lehet végezni egereken és patkányokon.

Gyászfeldolgozó csoport indul Bikalon

2022.10.21

Az első két alkalommal nyitott a csoport, de utána már nincs lehetőség csatlakozni. A foglalkozás ingyenes.

Új rendőrfőkapitányt neveztek ki Baranya megyében

2022.10.18

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság eddigi vezetőjét átrendelték a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság állományába.

Új hőcserélő rendszert fejleszt a magyar tulajdonú Caadex Kft. és a PTE

2022.10.12

A cég a PTE-vel közösen olyan hűtőbordás léghűtéses hőcserélő rendszert fejleszt ki, amely a jelenleg ismerteknél jobb hatásfokkal működik a cső és borda közötti hővezető kontaktanyag használatának tökéletesítésével.

Félmilliárd forintos beruházásról döntött a magyar tulajdonú Caadex Kft.

2022.10.10

Egyrészt levegő-víz hőszivattyús rendszert telepítenek a közelmúltban átadott komlói üzemcsarnokban, illetve mindszentgodisai üzemcsarnokban új lézervágó gépet állítanak üzembe.

Koncertekkel tarkított pályaválasztási fesztivált rendez a PTE

2022.10.07

A harmadik alkalommal megrendezendő, idén a pécsi Expo Centerben zajló Kultúrfeszten a leendő egyetemi hallgatókat és szüleiket hagyományos standos kiállítói tér mellett szakmai előadásokkal, tanácsadásokkal, és koncertekkel, nyereményjátékokkal várják.

Több mint 300 millió forintos fejlesztést hajtott végre a pécsi Autócity

2022.10.05

A parkolóépítés, napkollektorok telepítését, a műhely burkolását is magában foglaló fejlesztéseknek köszönhetően az eddigieknél magasabb szinten tudják kiszolgálni ügyfeleiket, míg a szerviz szolgáltatások esetében csökkenni fog az előjegyzési és várakozási idő.

Sebészeti robottal is műtenek ezentúl a pécsi klinikán

2022.10.03

Az orvosképzést is szolgáló gép lehetővé teszi, hogy különböző oktatóprogramokkal, valós beteg jelenléte nélkül sajátítsák el az orvosok és az asszisztensek a biztonságos műtétek majdani elvégzéséhez szükséges technikai tudást.

Súlyos fejlődési rendellenességgel született gyermekek kezelését segítették amerikai orvosok Pécsen

2022.10.01

A Colorectal Team Overseas (CTO) elnevezésű egyesült államokbeli munkacsoport kilenc bemutatóműtétet hajtott végre, az egyik operációt pedig egy mindössze kétnapos csecsemőn végezték el.

Milliárdos fejlesztések indulnak uniós forrásból Pécs déli ipari parkjában

2022.09.29

Egy bérbeadásra szánt, 2200 négyzetméteres üzemcsarnokot, hozzá pedig több mint 600 négyzetméternyi irodát, szociális blokkot építenek.

Három napon át csaknem száz programot kínál az idei őszi borfesztivál Villányban

2022.09.27

A háromnapos nyárzáró és őszköszöntő rendezvény programjai a helyi rendezvénytéren és a híres pincesoron zajlanak, de a Diófás téren és a Fő téren is lesznek koncertek, gyerekprogramok és ismeretterjesztő előadások.

Hogyan lehet Pécsett tartani a képzett fiatalokat?

2022.09.25

A munkahelyteremtés és a munkahelymegtartás volt a középpontban azon az önkormányzat által szervezett szakmai fórumon, amelyen tucatnyi pécsi szolgáltatóközpont vezetői és több egyetemi kar képviselői vettek részt. A felsőoktatásból kikerülő, képzett fiatalok helyben tartásához szakmai karrierutakat és jó kereseti lehetőséget kínáló munkahelyekre van szükség – ilyen munkahelyek bevonzásához viszont elérhető munkaerőre.

A fenntarthatóságért fog össze tizennégy magyarországi egyetem

2022.09.23

A megállapodásnak külön aktualitást ad az energiaválság és az, hogy az ember tevékenysége immár bizonyíthatóan kedvezőtlenül befolyásolja a környezetet.

Sugárterápiás eszközfejlesztést hajtanak végre a pécsi onkológián

2022.09.20

Az eszközfejlesztés azért különösen fontos az intézet életében, mert a regionális központi feladatkörökből fakadóan az egység gépei és munkatársai is komoly terhelés alatt állnak folyamatosan.

Újabb motorosbarát szalagkorlátokat helyeznek ki, ezúttal Baranya megyében

2022.10.24

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folytatja szalagkorlát-építési programját, amely a két keréken közlekedők nagyobb biztonságát szolgálja.

Szőlő alapú gintermékek kifejlesztésébe kezd a PTE és a Danubiana Kft.

2022.10.22

Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékek kifejlesztésébe kezd a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Bicikliút épül Villány és Villánykövesd között

2022.10.20

Három kilométer hosszan épül ki a részben a közúti forgalomtól védett kerékpárút.

Energiatakarékossági és szociális intézkedéscsomagot állít össze a pécsi önkormányzat

2022.10.13

Az intézkedések között olyan szimbolikus lépések is szerepelnek, mint a pécsi városháza vagy a TV-torony díszkivilágításának lekapcsolása a pénteki és a hétvégi napok kivételével.

Néptáncegyüttesek fellépésével rendeznek jótékonysági gálaestet Pécsen

2022.10.11

A közeljövőben sérült felnőttek számára lakóotthont szeretnének létrehozni, a Kodály Központban rendezett gálaest jegybevétele a beruházás önerejének előteremtését segíti majd.

Ezen a csomóponton dolgoznak az M6-os autópályán

2022.10.08

Így halad a munka az új sztrádaszakaszon.

Jól halad a pécsi klinika gyermeksürgősségi ellátást érintő 2,5 milliárdos beruházása

2022.10.06

Gyermekgyógyászati klinika új, 1300 négyzetméteres sürgősségi központjának megépítése mellett az intézményegység meglévő, közel ugyanekkora részének felújítását is elvégzik a projekt keretében.

Kutatásra 943 milliót nyert a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium

2022.10.04

A VNL jelenleg egy olyan kiemelten fontos, gyorsreagálású terepi labordiagnosztikai egységgel rendelkezik, amely valós időben képes a felbukkanó fertőző betegségek szerteágazó molekuláris biológiai vizsgálatára.

Fejlesztések a Zselicben: kilátó épül és megújul az ibafai pipamúzeum

2022.10.02

Egy egész évben ingyenesen látogatható, kilencszintes, csaknem 25 méter magas kilátó építenek, körülötte pedig egy fás ligetet alakítanak ki.

Mecsekoldali fejlesztésekről indítanak online társadalmi egyeztetést Pécsen

2022.09.30

Az elképzelések között szerepel a Mecsekoldalban fekvő állatkert és a már elbontott egykori vidámpark között futó kisvasút bővítése és villamosítása, a Mandulás park és játszótér, valamint az azzal szomszédos, már lebontott kemping területének fejlesztése, a tévétorony környezetének további megújítása.

Kutatók éjszakája - Csaknem kétszáz program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein, laboratóriumaiban

2022.09.28

A programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket.

Szívbetegek kezelését segítő eszközökkel gazdagodik a pécsi klinikai központ

2022.09.26

A kardiológiai szakambulanciára érkező, csúcskategóriájú szívultrahang-készülék a betegek gyors és pontos kivizsgálásában segít majd, de jelentős szerepet kap az orvostanhallgatók és a szakorvosjelöltek képzésében is.

Újdonságnak számító eljárással gyógyítanak egyes daganatos betegségeket Pécsen

2022.09.24

A kezelés során a beteg vérkeringésébe juttatnak egy "igen magas radioaktivitást tartalmazó", a daganatos sejtekhez kötődő, kifejezetten azokat pusztító oldatot, amelytől a betegség stabilizálódása, az élettartam megnövekedése és az életminőség javulása várható.

Olasz kosárlabdacsapat nyerte a pécsi utánpótlástornát

2022.09.21

A fináléba a római és a katalán csapat jutott, végül előbbi kiélezett küzdelmet követően 74-71-re nyert.

Nemzetközi konferenciát rendeztek határokon átívelő emlékezetpolitikai témákban Szigetváron

2022.09.19

Egyebek mellett a magyar, a horvát és a török történelem találkozási pontjairól, a Zrínyiek mai határokon átnyúló szerepéről és turisztikai lehetőségeiről hangzottak el előadások az eseményen.