2022.12.03, Szombat

Helyi hírek

Koncertekkel, gyermekprogramokkal és a környék legjobb boraival várják a Pécsi Napok fesztivál látogatóit

2022.09.18

A Széchenyi téren és a Zsolnay Kulturális Negyedben zajló rendezvény látogatói harminc gasztronómiai kitelepülő bőséges étel-ital kínálatából és több mint húsz kézműves portékáiból válogathatnak majd.

Kulturális örökség napjai - Római és török kori műemlékeknél is lesznek programok Pécsen és Baranyában

2022.09.16

Pécs török kori emlékei közül Idrisz baba türbéjében mindkét napon szakvezetések indulnak.

Hatcsoportos óvoda felújítása kezdődik meg Pécs belvárosában

2022.09.15

Az óvoda épületét összekötik a tornateremmel, az épületekbe való bejutást pedig lehetővé teszik a mozgáskorlátozottak számára is.

Fotókiállítással ünnepli alapításának 45. évfordulóját a pécsi Focus csoport

2022.09.13

A Focus képeit a felszíntől a mélyebb rétegek felé hatoló, szinte filozofikus látásmód jellemzi.

Húsz helyszínen, köztük Pécsen is lesznek programok a Kortárs ékszerhét keretében

2022.09.11

A Kortárs Ékszerhét Budapest (BJW) elnevezésű rendezvény az idén húsz helyszínen várja kiállításokkal, programokkal az érdeklődőket szeptember 12. és 18. között a főváros számos pontján, valamint a szentendrei Mana ékszerstúdióban és a pécsi Ezüstláz Galériában.

Videón is megmutatjuk, hogyan nyert új vasúti hidat az M6-os autópálya

2022.09.09

A STRABAG Építő Kft. és Duna Aszfalt Zrt. konzorciuma kivitelezi az M6-os autópálya zárószakaszát: Bóly és Ivándárda között 20 kilométernyi új sztráda épül. A Villány-Mohács vasútvonal átvezetésére különleges megoldásokkal jött létre egy vasúti ívhíd, amelynek felépítését videósaink is követték. A 73 méter hosszú úgynevezett Langer-híd kivitelezése közben a vasúti forgalmat – egy-egy rövid vágányzárt leszámítva - végig biztosítani kellett, az autópálya építéséhez szükséges bevágást pedig a híd elkészültét követően alakítják ki.

Megújultak Villány népszerű közterületei

2022.09.07

A rendezvénytér is új funkciókkal bővült, új játszótéri játékokkal gazdagodott, mellette pedig szabadidőpark létesült bográcsozó-, tűzrakóhelyekkel, utcabútorokkal, árnyékolókkal.

Népszerű kortárs írók részvételével rendeznek ismét irodalmi fesztivált Pécsen

2022.09.05

Ismét megrendezik a tavaly hagyományteremtő célzattal útjára indított író-olvasó találkozókkal, beszélgetésekkel kiállításokkal és gyerekprogramokkal zajló PécsLIT irodalmi fesztivált a baranyai megyeszékhelyen szeptember 12. és 17. között.

AM: több színes programot kínál szeptemberben a Duna-Dráva Nemzeti Park

2022.09.04

Egyebek mellett az Abaligeti-barlanggal és annak denevér lakóival ismerkedhet meg, éjszakai túra keretében a szarvasok nászát hallgathatja meg, de akár kenuban is élvezheti a természet vadregényes arcát az, aki részt vesz a Duna-Dráva Nemzeti Park szeptemberi programjain - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

Mivel fűtik a lakásokat Baranya megyében? Vízválasztó hónapok jönnek 

2022.09.02

Bár az új rezsiszabályok augusztustól érvénybe léptek, de egyelőre nem borították fel a használt lakások piacát. A szabályozás várhatóan csak az év végén és 2023 elején fejti ki a hatását.

Megújult a Zrínyi-várat övező park Szigetváron

2022.08.31

Megújították az Almás-patakon átívelő hidakat is, továbbá a parkolóhelyek elérését szolgáló útvonalakat burkolattal látták el.

José Cura operaénekes is fellép a pécsi Zeneszüret fesztiválon

2022.08.28

A Zeneszüret fontos küldetése, hogy a komolyzenét minél többekkel megszerettesse, és hozzájáruljon az emberek kulturális identitásának megőrzéséhez.

Tizenhárom új produkcióval várja közönségét az évad során a Pécsi Nemzeti Színház

2022.08.26

A nagyszínházban Ken Ludwig Primadonnák című bohózatát és a Chicago című musicalt, a Pécsi Balett tolmácsolásában a Zorba című táncjátékot, Funk Iván rendezésében Molnár Ferenctől Az üvegcipő című vígjátékot láthatja a közönség.

Öt új produkció lesz a pécsi Bóbita Bábszínház ősszel induló évadában

2022.08.24

A műsoron tartott előadások között lesz a többi között az előző évadban nagy sikerrel bemutatott Háry János; Torzonborzt két produkcióban is láthatja a közönség, ahogy Holle anyó, Hamupipő történetei is megelevenednek.

Ünnepi folklórgálát rendeznek Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató tiszteletére Pécsen

2022.08.22

Andrásfalvy Bertalan ahhoz a nagy néprajzkutató nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai már nagyrészt nem élnek, és akik útjára indították azt a szemléletváltást, amely elvezetett a Kárpát-medence néptánckincsének mélyebb megismeréséhez, hagyományhű színpadi megformálásához.

Világhírű szólisták, klasszikus és kortárs szerzők művei, megújult vonóshangszerek a Pannon Filharmonikusok új évadában

2022.09.17

Első alkalommal szerveznek fiataloknak a Mathias Corvinus Collegium Vitaakadémájával együttműködésben nyilvános vitaestet Könnyűzene versus komolyzene címmel, melyen többek között Beck Zoli, a 30Y frontembere lesz a vita döntnöke.

A18 társulat 19 színházi előadása látható egy az eSzínház Fesztiválon

2022.09.16

A jövő vasárnapig tartó online színházi találkozó pénteken kezdődik, amelyen 19 előadás látható.

Nyolc profi társulat lép színpadra a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó öt napja alatt

2022.09.14

Idén először tánciskolát is szerveznek felnőtteknek.

Zenei különlegességeket hoz szeptemberben a Koreai Kulturális Központ

2022.09.12

A budapesti és a pécsi helyszíneken olyan produkciót láthat a hazai közönség, amely az elmúlt évben nagyjából minden fontos díjat megnyert Dél-Koreában.

Tangófesztivált rendeznek a hétvégén Pécsen

2022.09.10

Egyebek mellett koncertek és táncbemutatók is várják az érdeklődőket a második alkalommal megrendezendő Pécsi tangó fesztiválon pénteken és szombaton a baranyai megyeszékhelyen.

Védelem-egészségügyi kutatások indulnak a Pécsi Tudományegyetemen

2022.09.08

Műveleti vagy katasztrófahelyzetben alkalmazható megoldásokat dolgoz ki a jövőben egyebek mellett egy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosi karán működő kutatói munkacsoport - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Idén is megrendezik a Bor-Barangolót a Mecsek kincsesládájában

2022.09.06

4 pincesor - 12 nyitott pince - 36 fajta bor - Szeptember 17-én, szombaton idén is megrendezésre kerül Mecseknádasdon a Pécsi Borvidék egyik legnépszerűbb programja, a Bor-Barangoló.

Pécs díszpolgára lett Uhrik Teodóra táncművész

2022.09.04

2017 óta a Pécsi Balett ügyvezetőjeként dolgozik.

A Magnus Aircraft Fusión 212 kisrepülőgépe bemutatkozik az Egyesült Államokban

2022.09.03

Ilyen típusú, magyarországi gyártmányú kisrepülőgép még nem teljesített ilyen nagy, több mint ötven repült órás, 8000 kilométeres utat.

Kétszázmilliós beruházással bicikliút épült Bogád és Szederkény között

2022.09.01

Az új útvonallal létrejött a kerékpáros kapcsolat a megyeszékhely és Mohács között, és a beruházás Bólyon át kapcsolódást teremt Villány felé.

Nemzeti laboratórium jött létre idegrendszeri betegségek gyógyításának módszertani javítására

2022.08.29

A TINL célja az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javítása a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarok és betegségek területén.

Beck Zoltán vezetésével ismét Zenélő Egyetem kurzus indul a Pécsi Tudományegyetemen

2022.08.27

A kurzus olyan kérdésekre igyekszik választ találni, mint hogy hogyan tudjuk megszólítani egymást a társadalomban, hogyan lehetünk képesek létrehozni olyan zenei hangot, ami kész a dialógusra.

Koncertek, gyermekfoglalkozások, különleges játszóhelyszínek a pécsi gyerekfesztiválon

2022.08.25

Láthatatlan bolygók címmel tárlatvezetést tart Kiss László csillagász és Százados László, a kiállítás kurátora, míg az Űrlény-gyárban űrlényeket, az Űrkönyv-gyárban pedig űrkönyveket készíthetnek a gyerekek Molnár Jacqueline mesekönyv illusztrátorral.

Tablókiállítás idézi fel a város szerb megszállásának időszakát Pécsen

2022.08.23

Az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs-Szigetvár-Pécs-Baja-Kisszállás vonalig a szerbek megszállása alá került.

Három út felújításával is elkészültek a Dél-Dunántúlon

2022.08.21

A Magyar Közút beruházásában három Baranya megyei út korszerűsítése valósult meg a STRABAG és a Solutút szakembereinek munkájával.