2022.05.16, Hétfő

Helyi hírek

Már zajlik az új pécsi vásárcsarnok szerkezetépítése

2021.03.29

A legérdekesebb része az épületnek a B Build & Trade által kialakított monolit ívtartókból álló főhajó építése.

Kiránduló- és horgászhely rehabilitációja Dunaszekcsőnél

2021.03.27

Az október végéig zajló beavatkozások a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása mellett várhatóan jó hatással lesznek a közvetlen beavatkozási területet övező ártéri erdők állapotára is.

Eötvös Péter-mű ősbemutatója a Pannon Filharmonikusok koncertjén

2021.03.25

A Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus több éves együttműködést követően a Pannon Filharmonikusok számára írt zeneművének ősbemutatóját a szerző kérésére tartják a pécsi Kodály Központban.

A pécsi művészeti karos hallgatóknak indítanak pályázatot a Zsolnay Fényfesztivál szervezői

2021.03.23

A felhívásra a PTE művészeti karának jelenleg aktív hallgatói egyénileg vagy csoportosan jelentkezhetnek május elsejéig.

Jövő hét szombaton kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

2021.03.21

Jövő hét szombaton, március 27-én kezdődik a tavaszi rókavakcinázás, ezért az ország déli és keleti részén ebzárlat, és legeltetési tilalom lép életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Közel ötvenmilliárd forintos Pécs idei költségvetése

2021.03.19

A baranyai megyeszékhely költségvetését 49 milliárd 247 millió forint kiadási és bevételi főösszeggel fogadták el - derül ki az önkormányzat 2021. évi büdzséjével kapcsolatos, Pécs hivatalos internetes oldalán közzétett dokumentumokból.

Csaknem 4500 fészektartóval várja az E.ON a gólyákat

2021.03.17

Idén tavasszal is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja a gólyákat az E.ON Hungária Csoport. Korábban összesen 4 399 védőeszközt telepítettek, idén márciusra újabb 48 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. A már meglévő fészektartókat ellenőrizték, ha kellett cserélték a szakemberek, hogy a visszatérő madarak biztonsággal használhassák azokat és az áramellátás zavartalanságát se veszélyeztessék.

Elkezdődhet a győri és pécsi tudományos és innovációs parkok kialakítása

2021.03.16

A Pécsett létrejövő tudományos és innovációs park célja, hogy az egyetem tudásbázisán magas beruházási és foglalkoztatási potenciállal rendelkező, innovatív tudásra és technológiákra alapozó iparágakban működő vállalatok letelepítését készítse elő kapcsolódó magas színvonalú kiszolgáló és szolgáltató funkciók kialakításával.

Idegenben győzte le egyik fő vetélytársát a Pécs

2021.03.14

A PEAC ezzel megelőzte a Ludovikát a bajnokságban.

Modern ultrahang készülékkel gazdagodott a pécsi gyermekklinika

2021.03.12

A betegek gyógyítását segíti az új ultrahang készülék, amely a korábbinál sokkal jobb felbontású képeivel precízebb vizsgálati eredményt biztosít az orvosok számára.

Pécsi építészhallgatók tervezték meg a helyi vásártér új arculatát

2021.03.10

Az üzemeltető Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. a PTE műszaki karának építészhallgatóit kérte fel a vásártér megújításának megtervezésére, szem előtt tartva az egységes arculat megteremtését.

Bölcsőde épül több mint félmilliárd forintból Kozármislenyben

2021.03.08

Az új, 56 személyes, magas energiahatékonyságú és akadálymentes, több mint 700 négyzetméter alapterületű, kétszintes és bővíthető intézmény négy csoportban várja majd a gyermekeket 2022 tavaszától.

Ezzel az új rendszerrel válik átláthatóbbá a vasúti forgalom

2021.03.06

A központi forgalomirányító rendszer (KÖFI) segítségével az állomási jelző- és biztosítóberendezéseket egy központból működtetik a teljes vonalon, a rendszer pedig folyamatos és pontos visszajelzést ad a berendezések állapotáról, valamint a közlekedő vonatok helyzetéről.

Megújult a család- és gyermekjóléti központ Szigetváron

2021.03.04

Az épületet részlegesen felújították, átalakították és akadálymentesítették, bútorokat, irodai, informatikai és pszichológiai diagnosztikai és fejlesztő eszközöket szereztek be, emellett egy szolgálati gépkocsit is vásároltak a központ számára.

Ezzel az átfogó beruházással nő a pécsi tűzoltók gyorsasága

2021.03.02

Két többfunkciós épület is létrejön, egy pedig megújul a megyei szinten is előrelépést hozó fejlesztésben.

Fegyverekhez fejlesztettek különleges tartószerkezetet a PTE hallgatói

2021.03.28

A hallgatóknak egy borulókerethez rögzített forgózsámolyt kellett megszerkeszteniük, amely alkalmas különböző fegyverek használatára kialakított bölcsők fogadására és a fegyverzet köríves mozgatására.

Japán hallgatóknak indított online programot a Pécsi Tudományegyetem

2021.03.26

A kurzuson magyar mentorhallgatók vezetésével délelőttönként interaktív tanórákat tartanak, délutánonként közösségi programok - közöttük interkulturális, játék- és kvízest, valamint online városnézés - szerepelnek a kínálatban.

Befejeződött Idrisz baba türbéjének állagmegóvó felújítása Pécsen

2021.03.24

Az utóbbi hónapokban folyt renoválási és revitalizációs munkálatokban megtörtént a síremlék tetőhéjszerkezetének takarítása, javítása és impregnálása, a kő- és fémkerítés felújítása, az elektromos áram telken belüli elvezetése az épületig.

Online előadással készül a Pécsi Nemzeti Színház

2021.03.22

Először várja online előadással közönségét a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ): Funk Iván ERROR című rendezését március 26-án láthatják felvételről az érdeklődők.

Játékokkal, emlékgyűjtéssel és kisfilmekkel ünneplik a mecseki erdei iskolák negyed évszázados fennállását

2021.03.20

Huszonöt esztendeje zajlik a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható izgalmas játékokat és ismeretterjesztő sorozatokat készít, valamint közös emlékgyűjtésre hív a baranyai társaság.

Elkezdődött a Pécsi Tudományegyetem interkulturális rendezvénysorozata

2021.03.18

A PTE-n közel ötezer külföldi hallgató tanul, akik több mint száz országból érkeztek Pécsre. A rendezvénysorozaton az ő kultúrájukról, országaikról tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Várják a nevezéseket az V. Hét Domb filmfesztiválra

2021.03.17

Az ötödik Hét Domb filmfesztiválon Török Ferenc filmrendező, Réz András filmesztéta, forgatókönyvíró és Pokorny Lia színművész alkotja a zsűrit a felnőtt kategóriákban.

A járvány pozitív élményeit bemutató fotók készítőinek hirdet pályázatot a Pécsi Tudományegyetem

2021.03.15

A "PosiTivE - "Neked mi jót adott a megváltozott élethelyzet?" elnevezésű fotópályázatot két kategóriában, hazai középiskolás és magyar, illetve külföldi társegyetemek polgárainak hirdetik meg.  

Patikában, húsboltban és drogériában állít ki kortárs képzőművészeti alkotásokat a Pécsi Galéria

2021.03.13

A projekt azért jött létre, hogy kiállítást szervezők és látogatók ne felejtsék el egymást, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a művészeknek, és egy kis kulturális élményt nyújtsanak a jelenlegi nehéz időszakban az embereknek.     

Agykutatás hete - A pécsi egyetem is beszáll a tudománynépszerűsítő programokba

2021.03.11

Idén a kutatók bemutatják az agykutatást segítő modern technikai újításokat, és választ adnak arra, hogy milyen agyi eredetű betegségek megoldásán dolgozik az orvostudomány.

Online kvízjátékra hívnak a magyarországi németek

2021.03.09

A TeitschQuiz - amely online német kocsmakvíz - célja, hogy kiderüljön, ki tud többet a Magyarországon és a világ más részein élő német kisebbségekről.

A pécsi városvezetés elkötelezett a színházi fesztivál megszervezése mellett

2021.03.07

A vírushelyzet idén is nehézségek elé állítja a szervezőket, tekintve, hogy az évad előadások nélkül telt a színházakban.

Lázas betegeknek fejlesztettek döntéstámogató applikációt a Pécsi Tudományegyetemen

2021.03.05

A ma elfogadott orvosszakmai protokoll szerint csak kivételes helyzetekben kell lázat csillapítani, akkor, ha megsérül az idegrendszeri hőközpont, agyi nyomásfokozódás lép fel, vagy a páciensnek ritka szívbetegsége van.

Az Ős-Dráva vidékén lehet tekerni egy újonnan elkészült kerékpárúton

2021.03.03

Az EuroVelo vasfüggöny-vonalának és a magyar kerékpárút-hálózatnak is része lett a természetközeli szakasz.

Bérletidíj-kedvezmény pécsi vállalkozásoknak

2021.03.01

Ebben a kedvezménycsomagban a kiemelt támogatást a nonprofit szervezetek mellett azok kapják, akik a nyitvatartási idejük csökkentésére kényszerültek, illetve akiknek az idegenforgalom, az egyetemisták elmaradása miatt csökkent a forgalmuk.