2024.03.02, Szombat

Kultúra

Pozsgai Zsolt filmje fődíjas lett Kolkatában

2019.01.21

Pozsgai Zsolt mozija, a Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival).

A magyar kultúra napja - Programok Baranya megyében

2019.01.18

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját.

A pécsi Zsolnay-negyedben vetítik Gerebics Sándor Zrínyi-filmjét

2019.01.14

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben ingyenes vetítés keretében mutatják be csütörtök este Gerebics Sándor A régi fény ragyogjon - Szigetvár 1566 című 50 perces dokumentumdrámáját.

Sikerrel zárult a pécsi dallamaukció

2019.01.02

Az aukció Zámbori Bíró Tamás vendégoktatónk ötlete volt, aki az őszi szemeszter során Márka- és üzletfejlesztés címmel tartott órát a PTE Művészeti Karán.

A VoiSingers adott adventi koncert Zsolnay Negyedben

2018.12.18

Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar 2018. december elején különleges ünnepi koncerttel ajándékozta meg Baranya megyei tagjait. Az eseményen az innovatív kórusmuzsika egyik legismertebb hazai képviselőjeként a VoiSingers együttes adott ünnepi műsort a Zsolnay Negyedben.

Csaknem kétezer baranyai lakos jutott el ingyen a pécsi Zsolnay-negyedbe

2018.12.11

Három év alatt 65 Baranya megyei településről 1931 főnek nyílt lehetősége díjmentesen megtekinteni a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed látnivalóit - tájékoztatta kedden a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

Péntekig lehet jelentkezni a központi írásbelikre

2018.12.04

Péntekig jelentkezhetnek a központi középiskolai írásbelire az általános iskolás diákok - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel. A kérelmet abba az iskolába kell benyújtaniuk, amelyikben a vizsgát meg akarják írni.

Két pécsi tanár is Rátz Tanár Úr Életműdíjat vehetett át a Magyar Tudományos Akadémián

2018.11.28

Nyolc tanár vehette át idén a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet minden évben kiemelkedő munkát végző, természettudományos tantárgyat tanító pedagógusok kaphatnak meg - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

És neked milyen az életstílusod?

2018.11.26

Az Interdiszciplináris Fogyasztás Szimpóziumot harmadszor rendezte meg a PTE KTK Marketing és Turizmus Intézete. Az eseményt idén november 22-én tartották a Halasy-Nagy József Aulában. A szimpóziumot Zeller Gyula alapító professzor emlékének ajánlották.

Tizennégy együttes lép fel az 50 éves Szekszárdi Néptáncfesztiválon

2018.11.15

Tizennégy együttes lép színpadra a hétvégén a Szekszárdi Néptáncfesztiválon, amelyet először 50 éve, 1968-ban rendeztek meg a tolnai megyeszékhelyen.

Szerdán kezdődik a Héttorony Fesztivál

2018.11.06

Szerdán kezdődik a Héttorony Fesztivál: világ- és népzenét játszanak olyan terekben, tornyok alatt, amelyeket Makovecz Imre tervezett - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Pécsett az Apolló mozi is vetít válogatást a Verzió filmjeiből

2018.10.31

A világ 35 országából 59 filmet vetítenek az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon, amelyet november 6. és 11. között rendeznek meg a fővárosban, de Pécsen, Kecskeméten és Szegeden is tartanak vetítéseket.

Hét nagy hazai egyetem fogott össze a kutatási eredmények hasznosításában

2018.10.26

Az összefogással megalakult az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum, mely az intézményekben zajló innovációs folyamatok erősítését tűzte ki célul.

Halottak napja - Verdi Requiemje csendül fel a pécsi Kodály Központban

2018.10.24

Giuseppe Verdi Requiem című művét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) Kolonits Klára, Szántó Andrea, Kovácsházi István és Gábor Géza énekművészek vendégszereplésével halottak napja alkalmából, október 31-én a pécsi Kodály Központban.

Hetvenöt éve alakult meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

2018.10.10

Megalakulásának 75. évfordulóját ünnepli idén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, amely ez alkalomból ünnepi koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében.

Gilbert Varga január végén debütál vezető karmesterként a pécsi Kodály Központban

2019.01.19

Gilbert Varga vezető karmesterként a pécsi közönség előtt első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusok zenekart (PFZ) január 26-án a Kodály Központban a Könnyed elegancia című koncerten - tájékoztatta az együttes az MTI-t.

Rekordot döntött a pécsi Zsolnay Örökségkezelő programjainak és helyszíneinek tavalyi látogatottsága

2019.01.17

Rekordot döntött a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) programjainak és helyszíneinek látogatottsága 2018-ban: a kulturális holding az előző évihez képest mintegy 45 ezer fővel növelte látogatóinak számát - hangzott el az intézmény tavalyi eredményeit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Aki versekkel egyesítette újra a Kárpát-hazát

2019.01.11

Több ezer anyaországi és határon túli magyarnak tolmácsolta József Attila, Radnóti Miklós, Arany János, Kányádi Sándor és Petőfi Sándor verseit Kassától Zágrábig, Beregszásztól Újvidékig, Csíkszeredától Budapestig.

Keressük a 2018-as év legkedvesebb muzsikusait!

2018.12.31

Idén is decemberben dől el, kiket választ a közönség a 2018-as év legkedvesebb muzsikusainak. Várjuk az Ön szavazatát is!

Hat embert tüntetett ki Lickl-díjjal a Pannon Filharmonikusok zenekar

2018.12.17

Az egykori alapítóról, Lickl Györgyről elnevezett díjat 2016-ban hozták létre. Idén három kategóriában - művész, menedzsment tag és civil - két-két díjazott részesült az elismerésben a zenekar pénteki adventi társulati ülésén.

Pozsgai Zsolt alkotása lett a legjobb játékfilm a Monacói Nemzetközi Filmfesztiválon

2018.12.08

Pozsgai Zsolt drámaíró, színházi és filmrendező Megszállottak című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó fődíjat a Monacói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Felnőtt kategóriában lett nagydíjas a mohácsi Schneider Lajos Népdalkör

2018.12.01

Horváthy Lenke dalosai, a Schneider Lajos Népdalkör a XII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén felnőtt kategóriában „Vass Lajos Nagydíj” kitüntetésben részesült a november harmadik hétvégéjén Budapesten megtartott versenyen.

Advent - Százötven programmal készülnek a karácsonyra Pécsen

2018.11.27

Mintegy 150 programot kínál az érdeklődőknek az Adventi Kézműves és Mesevásár, amelyet november 30. és december 23. között rendeznek Pécsett.

A századforduló monarchiáját idézi meg a Pannon Filharmonikusok újévi koncertje

2018.11.26

A századforduló monarchiáját idézi meg a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) január 2-án, a pécsi Kodály Központban tartandó újévi koncertjén - közölte az együttes az MTI-vel.

Pozsgai Zsolt Bikalon forgatott alkotása lett a legjobb játékfilm egy indiai fesztiválon

2018.11.08

Pozsgai Zsolt a Megszállottak címmű alkotása nyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat az Indiában januárban megrendezendő Kolkatai Nemzetközi Művészfilm Fesztiválon (Calcutta International Cult Film Festival) - közölte a rendező csütörtökön az MTI-vel, miután megkapta az elismerésről szóló értesítést.

Pécs is bemutatja a KAFA rövidfilmjeit

2018.11.03

Huszonkét filmet tűz műsorra az idei Koreai Filmfesztivál, amelyet november 5. és 11. között rendeznek a főváros mellett Debrecenben, Pécsen és Szegeden.

Aranyok Aranya címmel új ismeretterjesztő sorozat indul a Duna Televízióban

2018.10.29

Aranyok Aranya címmel nyolcrészes ismeretterjesztő sorozat indul vasárnap a Duna Televízióban, amely Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő történelmi balladáinak és életének fontos helyszíneit járja végig.

Két nemzetközi fesztiválon három díjat nyert a pécsi Bóbita Bábszínház

2018.10.25

A közelmúltban Zágrábban és Kolozsváron megrendezett rangos bábfesztiválokon összesen három díjat nyert a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben működő Bóbita Bábszínház Torzonborz visszatér című produkciója - hangzott el az intézmény szerdai pécsi sajtótájékoztatóján.

Virgilius Moldovan meghökkentő aktszobraiból nyílik kiállítás Pécsen

2018.10.12

Virgilius Moldovan román szobrászművész mintegy 30 alkotásából nyílik kiállítás pénteken a pécsi Zsolnay-negyed m21 Galériájában.

Egy koncertről tart két beavató programot szombaton a Pannon Filharmonikusok zenekar Pécsen

2018.10.09

Egy koncertről tart két beavató programot szombaton a Pannon Filharmonikusok zenekar Pécsen