2024.04.24, Szerda

Kultúra

Baranyai műemléki felújítások kaptak díjat

2018.04.28

A műemléki világnapon, április 18-án, Szentendre városában adták át az idei évben az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága által kiemelkedőnek ítélt műemléki felújításokat elismerő díjakat. A kiosztott három díjból kettő Baranyába került.

Először tart közös táncestet a Pécsi Balett és a PTE Táncegyüttes

2018.04.25

Először tart közös táncestet a Pécsi Balett és a PTE Táncegyüttes, amelyre május 14-én kerül sor a pécsi Kodály Központban.

Ravel és Grieg művei szólnak a Pannon Filharmonikusok pécsi bérletzáró hangversenyén

2018.04.24

Edvard Grieg Holberg-szvitje és g-moll vonósnégyese, valamint Maurice Ravel G-dúr zongoraversenye csendül fel a Pannon Filharmonikusok (PFZ) Pannonicum-sorozatának május 5-i, a pécsi Kodály Központban sorra kerülő záró koncertjén.

Jó ember-díj - Szabó Pált tüntették ki idén Pécsváradon

2018.04.22

Szabó Pál vagy, ahogy még ismerik, Szasó kapta az idén az MTI néhai tudósítója, Káplár László emlékére alapított Jó ember-díjat, az elismerést vasárnap adták át Pécsváradon.

Átadták a felújított és kibővített Pécsi Horvát Színházat

2018.04.19

Átadták csütörtökön a Pécsi Horvát Színház felújított és kibővített épületét. Az intézményt Nina Obuljen Korzinek, Horvátország kultúráért felelős minisztere és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere avatta fel.

Titánium-évadot hirdetett pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar

2018.04.11

A Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) Titánium-évadot hirdetett a 2018/2019-es művészeti idényre - közölte a pécsi Kodály Központ rezidens zenekara szerdán az MTI-vel, az együttes pécsi sorozataira csütörtöktől vásárolhatóak meg a bérletek.

Nemzetközi portugieserszemlét és borkóstolót tartanak Pécsen

2018.04.03

Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére április 6-án és 7-én Pécsen, amelyen először kóstolhatják meg a borkedvelők a villányi borvidék új "közösségi bisztróborát".

Zsolnay-tojásokra licitáltak legtöbben a BÁV húsvéti aukcióján

2018.03.30

Zsolnay-tojásokra licitáltak legtöbben a BÁV húsvéti aukcióján, amelyen az alig háromcentis, tojásokat formázó Zsolnay-függők kikiáltási árukat megötszörözve keltek el - közölte a BÁV csütörtökön az MTI-vel.

Ma kezdődik a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválja

2018.03.28

Ma kezdődik a Baranyai Cigányok XX. Tavaszi Fesztiválja Pécsett; a kétnapos jubileumi programsorozat keretében koncertet, kiállítást és könyvbemutatót is tartanak.

Baranya megyei mesemondók is neveztek a Sebestyén Ádám székely mesemondó versenyere

2018.03.25

Szombaton kezdődött a Sebestyén Ádám nevét viselő és huszonegyedik alkalommal megrendezett székely mesemondó verseny a Bács-Kiskun megyei Vaskúton.

Már több mint ezeregyszázan kapnak művészjáradékot

2018.03.21

A művészjáradék folyósításának első hónapjában, márciusban több mint ezeregyszázan részesültek a juttatásban - közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Titkársága az MTI-vel szerdán.

Kossuth-díjjal tüntették ki Lengyel György rendezőt pécsi színházigazgatói munkája miatt

2018.03.16

Meglepetésként érte a díj Lengyel György rendezőt, aki öt évtizedes pályája, pécsi és debreceni színházigazgatói munkája elismeréseként Kossuth-díjat vett át csütörtökön a Parlamentben.

Tizenkilencedik századi festők műveit is bemutatják idén a pécsi múzeumok

2018.03.13

Tizenkilencedik századi festők - köztük Munkácsy Mihály, Paál László és Székely Bertalan - műveit mutatja be a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) idei időszakos tárlatain, amely több vendégkiállításnak is helyet ad.

Újabb nyolc porcelánritkasággal bővült a pécsi Gyugyi-gyűjtemény

2018.03.09

Nyolc különleges műtárggyal gyarapodott az immár 701 Zsolnay-porcelánritkaságból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény, amelynek legújabb alkotásait Gyugyi László műgyűjtő-adományozó jelenlétében mutatták be csütörtökön a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Szovjetunióba elhurcoltak emlékévében készült filmeket vetítik Pécsett

2018.03.08

A kommunizmus és a diktatúrák bűneire való emlékezés fontosságát hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár a Szovjetunióba elhurcoltak emlékévében készült filmeket bemutató pécsi vetítéssorozat szerdai kezdőnapján.

Pécsen rendezik a nemzetközi kínai nyelvi verseny elődöntőjét

2018.04.26

Pécs ad otthont pénteken a Chinese Bridge, azaz a Kínai Híd elnevezésű nemzetközi kínai nyelvi verseny egyetemi hallgatóknak hirdetett magyarországi elődöntőjének - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtökön az MTI-t.

Ismét megrendezik a Baranyai Gourmet Pikniket a pécsi Zsolnay-negyedben

2018.04.24

Ismét megrendezik a Baranyai Gourmet Pikniket a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol május 1-jén harminckét étterem, cukrászda, borászat és kistermelő várja az ínyenceket.

A Hungária Nagycirkusz Pécsen

2018.04.23

Új műsorral, "Díjnyertesek a porondon" címmel ismét Pécsre látogat a Hungária Nagycirkusz.

Dzsesszműsorral érkezik Benjamin Schmid a pécsi Kodály Központba

2018.04.21

Benjamin Schmid osztrák hegedűművész ad dzsesszestet a Pannon Filharmonikus Zenekar (PFZ) szólistájaként hétfőn a pécsi Kodály Központban.

Hatodszor rendezik meg a Pécsi Családi Színházi Fesztivált

2018.04.17

Tizennégy társulat tizenkilenc előadásával várja a közönséget a hatodik Pécsi Családi Színházi Fesztivál, amelyet május 26. és június 3. között rendeznek a baranyai megyeszékhelyen.

Ránki Dezső lesz a Pannon Filharmonikusok vendége Pécsett

2018.04.04

Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas pianista lesz a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) vendége, aki szólistaként Bartók Béla második zongoraversenyét adja elő az együttessel április 12-én a pécsi Kodály Központban.

Ezerötszáz hímes tojásból formáz keresztet egy pécsi népi iparművész a Mátyás-templomban

2018.03.31

Több mint ezerötszáz - saját készítésű - hímes tojásból formáz keresztet Mosonyi Éva pécsi népi iparművész a fővárosi Mátyás-templomban. Az attrakciót hétfőtől egy héten át láthatja a nagyközönség a templom Szent Kereszt kápolnájában.

Mintegy száz fellépő lesz a Pécsi Egyetemi Napokon

2018.03.29

Mintegy száz, többségében könnyűzenei produkció - köztük a belga Lost Frenquencies, a Tankcsapda, a 30Y, a Vad Fruttik és a Punnany Massif koncertje - lesz látható az április 27. és 29. között zajló Pécsi Egyetemi Napokon (PEN).

Már lehet jelentkezni a pécsi Zsolnay Fényfesztivál mapping versenyére

2018.03.28

Már lehet jelentkezni a pécsi Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb attrakciójára, a Zsolnay Light Art nemzetközi mapping versenyre, amelyen a pécsi székesegyház homlokzatára kell háromdimenziós épületvetítést tervezni.

A kultúrának a családok megerősítésében játszott szerepét bemutató konferenciát rendeztek Pécsett

2018.03.23

Mandulavirág Kulturális Konferencia címmel a kultúrának a családok megerősítésében játszott szerepét bemutató tanácskozást rendeztek pénteken Pécsett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkárságának szervezésében.

Tojásfestő-versennyel indulnak a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum húsvéti programjai

2018.03.19

A Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum fennállásának 18. évfordulójára rendezendő ifjúsági tojásfestő-versennyel veszi kezdetét az intézmény idei húsvéti programsorozata március 25-én, virágvasárnapon.

Feltörekvő pécsi művészek fúziós megoldásai a színpadon

2018.03.14

Dialógus művészek és hangszerek között - könnyed komolyzene, bámulatos hangszerpárosítások ahol a harmonika, hegedűvel, fúvósokkal, vagy csodálatos énekhangokkal együtt csendül fel a színpadon. Kéméndi Tamás különleges koncertélménnyel várja a pécsieket.

Balog Zoltán állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át

2018.03.13

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából díjat adott át.

Pécs lesz az idei Múzeumok éjszakájának központi helyszíne

2018.03.09

Pécs lesz a központi helyszíne, valamint családok és a kultúra kapcsolata lesz a központi üzenete az idén június 23-án megrendezendő Múzeumok éjszakájának.

Megnyílt a megújított mecseki bányászati kiállítás Pécsett

2018.03.07

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.