2019.06.18, Kedd

Kultúra

Kínai szerző kapta idén a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat Pécsett

2018.09.17

Yang Lian, Berlinben élő kínai költő kapta az idén a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, az elismerést Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át a szerzőnek szombaton Pécsett.

Ötödik alkalommal rendezik meg a DesignPécs programsorozatot

2018.09.15

A Design Hét Budapest rendezvény részeként október 3. és 7. között rendezik meg a baranyai megyeszékhelyen a DesignPécs programsorozat főbb eseményeit, amely bemutatja a régió kiemelkedő kreatívipari vállalkozásait, képviselőit, valamint művészeti és tervezői műhelyeit.

Zsolnay Negyed Éjszakája - Programok a Zsolnay-negyedben, tematikus séták Pécsett, előadások Zengővárkonyban

2018.09.13

Pécsett bemutatják a Zsolnay-negyed különlegességeit, emellett tematikus sétákat is tartanak, a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum vasárnap pedig színes előadásoknak ad otthont a kulturális örökség napjai alkalmából.

Újabb öt porcelánritkasággal gazdagodott a pécsi Gyugyi-gyűjtemény

2018.09.12

Öt különleges műtárggyal gyarapodott az immár 706 Zsolnay-porcelánritkaságból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény - tájékoztatta szerdán a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

Ötödször rendezik meg a Drávaszögi Magyarok Fesztiválját Dél-Baranyában

2018.09.10

Ötödik alkalommal rendezik meg a Drávaszögi Magyarok Fesztiválját szeptember 14. és 29. között a Baranya megyei Siklóson és több környékbeli kistelepülésen - közölték a szervezők az MTI-vel.

Díjkiosztó gálával ért véget a Seven Hills nemzetközi filmfesztivál Pécsen

2018.09.09

A pécsi Uránia moziban megrendezett - zenés és showelemekkel színesített - díjkiosztó gálával ért véget szombat este az első Seven Hills Intenational Filmfestival (SHIFF) a baranyai megyeszékhelyen.

Kuriózumnak számító középkori tantermet adtak át Pécsett

2018.09.06

Olyan egyedülálló egyetemtörténeti tantermet alakítottak ki és adtak át szeptember 3-án délelőtt az Állam- és Jogtudományi Karon, mely Bolognán kívül csak Pécsett található - mondta avatóbeszédében Dr. Korinek László professor emeritus, a tanterem megálmodója.

Számos rendezvény ősszel is az Otthonról haza program keretében

2018.09.04

Népmesemondó versenyre, népművészeti fesztiválra, kézműves és népzenei workshopokra, valamint irodalmi műhelyekre is várják a közönséget ősszel az Otthonról haza program keretében, amely a Kárpát-medencei kulturális kapcsolatok bővítését és a helyi kulturális identitás erősítését tűzte ki célul - közölte a Hagyományok Háza az MTI-vel.

Hangfoglaló turné a 25 éves Nemzeti Kulturális Alap jegyében

2018.09.02

Koncertek, kiállítások, filmvetítések, könyvbemutató és szakmai beszélgetések sorozatával ünnepli a Hangfoglaló Program a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállásának 25. évfordulóját. Őszre egy több művészeti ágat felvonultató vidéki klubturnét szerveztek.

Több mint 200 baranyai zenekedvelő felnőtt és gyermek vehet részt ingyen Gustavo Santaolalla pécsi koncertjén

2018.08.29

Több mint 200 baranyai zenekedvelő felnőtt és gyermek vehet részt ingyen az Oscar-díjas Gustavo Santaolalla pécsi koncertjén pénteken, a Kodály Központban - közölte a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) kedden az MTI-vel.

Mintegy harminc produkcióval várja a közönséget az évadban Pécsi Harmadik Színház

2018.08.28

Mintegy harminc produkcióval, köztük kilenc saját darabbal, ebből egy új bemutatóval és számtalan vendégelőadással várja a közönséget a Pécsi Harmadik Színház (PHSZ) a 2018/19-es évadban - hangzott el a Moravetz Produckió fenntartásában működő teátrumban rendezett hétfői sajtótájékoztatón.

Nyugodt, művészileg kísérletezőbb évadot tervez a Pécsi Nemzeti Színház

2018.08.23

Az előző, történetének legsikeresebb évadát követően nyugodt, kevésbé populáris, művészileg kísérletezőbb művészeti idényt tervez a Pécsi Nemzeti Színház

A Pécsi Egyetemi Kórusa hatalmas sikereket ért el Kínában

2018.08.05

A 40 fős Pécsi Egyetemi Kórus 2018. július 18-29. között sikeres turnén vett részt Kínában. Mint kiemelt meghívott, koncerteket és mesterkurzusokat tartott a világ egyik legnagyobb kórusfesztiválján, a 42 ország részvételével lebonyolított 14. China International Chorus Competition Fesztiválon.

A kisharsányi Ördögkatlan Fesztiválon állítják ki Cseke Csilla női börtönfotóit

2018.08.01

Cseke Csilla fotóriporter női börtönökben készült képeiből nyílt Nők a rács mögött címmel kiállítás kedden az Ördögkatlan Fesztiválon.

Szeptemberben Pécs és Komló lesz a filmszakma két fővárosa

2018.07.21

Filmvetítésekkel, a filmszakmát népszerűsítő programokkal és világhírű sztárokkal várják a közönséget.

Pécsi Napok - Mintegy 150 program a baranyai megyeszékhelyen

2018.09.17

Mintegy 150 programmal, köztük a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Mongooz and the Magnet koncertjével várja a közönséget szeptember 20. és 23. között a Pécsi Napok a baranyai megyeszékhelyen.

Bikalon forgatott magyar alkotás kapta a legjobb külföldi filmnek járó elismerést Argentínában

2018.09.13

Pozsgai Zsolt a Megszállottak címmű alkotása nyerte a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját az Argentínában megrendezett keresztény filmek világfesztiválján (Jesus Film Fest).

Fesztivállal ünnepli 25. születésnapját a Nemzeti Kulturális Alap

2018.09.13

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szerteágazó tevékenységét mutatja be 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel az ország több városában az NKA alapításának 25. évfordulójára meghirdetett fesztivál szeptember 23. és október 17. között.

Csaknem nyolcvan pécsi hangversenyt ad az évadban a Pannon Filharmonikusok együttes

2018.09.12

Gustav Mahler első, a Titán nevet viselő szimfóniájával, Bogányi Tibor vezényletével kezdi meg az új évadot csütörtökön a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ), amely csaknem nyolcvan pécsi nagyzenekari hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2018/2019-es szezonban.

A Testről és lélekről nyerte a II. Hét Domb Filmfesztivál fődíját

2018.09.10

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte el a fődíjat a II. Hét Domb Filmfesztiválon, amelynek záróeseményét szombaton tartották Komlón.

Vándorkiállítás nyílt Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából Pécsett

2018.09.09

Vándorkiállítás nyílt pénteken Semmelweis Ignác (1818-1865) orvos, az anyák megmentője születésének 200. évfordulója alkalmából a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) természettudományi osztályán.

Megkezdődött a Seven Hills nemzetközi filmfesztivál Pécsen

2018.09.04

A pécsi Kodály Központban rendezett hétfő esti nyitógálával megkezdődött a vasárnapig tartó első Seven Hills International Film Festival (SHIFF) a baranyai megyeszékhelyen.

Ma kezdődik a Hét Domb Filmfesztivál Komlón

2018.09.03

Ma kezdődik Komlón a Hét Domb Filmfesztivál, amelynek hét napja alatt több mint száz filmet vetítenek a baranyai városban.

Történész: az erőviszonyok alapján a magyar sereg nem győzhetett Mohácsnál

2018.09.01

Fodor Pál történész, turkológus szerint a mohácsi csatában az erőviszonyok alapján akkor is veszített volna a magyar sereg, ha mindenki tökéletesen, száz százalékig teljesíti a kötelességét és erkölcsileg is teljességgel feddhetetlen.

Csaknem 850 gyermeknek tartanak tehetségfejlesztő foglalkozásokat a pécsi Zsolnay-negyedben

2018.08.28

Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben címmel a tanórák anyagát kiegészítő, azt élményszerűvé tevő ingyenes foglalkozássorozatot indított 850 iskolás gyermek számára a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) - hangzott el a kezdeményezést ismertető keddi sajtótájékoztatón.

Több mint 40 alkotás került be a pécsi Seven Hills nemzetközi filmfesztivál döntőjébe

2018.08.25

Több mint 40 alkotást válogattak be a szeptember 3. és 9. Pécsett megrendezendő Seven Hills International Filmfestival (SHIFF) döntőjébe - közölték a szervezők az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján a baranyai megyeszékhelyen.

Pénteken kezdődik a Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál Abaligeten

2018.08.08

Több mint huszonöt koncertet kínál az érdeklődőknek péntektől vasárnapig a Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál és Workshop, amelynek az idén tizenhatodik alkalommal ad otthont a Baranya megyei Abaliget.

Hétvégén lesz a sokac babfőző fesztivál Mohácson

2018.08.02

Egy régi sokac hagyományt felelevenítve agyagedényes babfőzést rendeznek Mohácson augusztus első szombatján, immár 25. alkalommal, hogy felidézzék a hajdani szántóföldi munkák emlékét.

Közel 1000 darab kínai könyvvel gazdagodott a pécsi Tudásközpont

2018.07.31

A Kínai Zhi Gong Párt Shandong tartományból érkezett Pécsre, hogy közel 1000 darab kínai könyvet adományozzon a Tudásközpont két könyvtárának, a Csorba Győző Könyvtárnak és a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontnak a kínai kultúra megismertetése céljából.

Először tartották Pécsett a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlését

2018.07.16

A július 9-én kezdődött találkozónak a Tudásközpont adott otthont.