2024.02.28, Szerda

Kultúra

A bécsi Musikvereinban ad hangversenysorozatot a Pannon Filharmonikusok

2021.10.31

A Bogányi Tibor vezető karmester által dirigált koncerteken magyar vendégművészek lépnek fel, a műsoron magyar és finn művek is szerepelnek.

Internetes oldal indult Pécs szerb megszállásáról

2021.09.12

A folyamatosan bővülő oldal forrásanyagok felhasználásával követi nyomon az eseményeket és próbálja a mai érdeklődők számára bemutatni a korabeli Pécset.

Művészet és gasztronómia egy helyen: vár a Kodály Aperitif

2021.08.20

A Kodály Aperitif öt napra áthelyezi a város fő terét a Kodály Központ tetőteraszára, az épületet körülvevő parkba és ligetbe.

A vatikáni Sixtus-kápolna kórusa is fellép az Orgonák éjszakáján

2021.08.06

Pécsen egyebek mellett Magtár Látogatóközpontban lesznek programok, a Színház téren pedig virtuális orgonát próbálhatnak ki a gyerekek.

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programjában

2021.05.02

Szeged, Győr és Pécs évtizedek óta a kortárs balett központi színhelyeinek számítanak. Különleges alkalom, amikor a három város társulatai egy fesztiválon lépnek fel, és mindhárman új, eddig még nem látott produkcióval érkeznek.

Online játékra hív a mohácsi múzeum a népviselet napja alkalmából

2021.04.15

A pályázók akár el is mesélhetik, táncolhatják vagy énekelhetik, hogy mit jelent számukra a népviselet és a jelenkori divat fúziója.

Eötvös Péter-mű ősbemutatója a Pannon Filharmonikusok koncertjén

2021.03.25

A Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus több éves együttműködést követően a Pannon Filharmonikusok számára írt zeneművének ősbemutatóját a szerző kérésére tartják a pécsi Kodály Központban.

Pécsen rendezik meg az Országos Kerámiaművészeti Biennálét

2020.12.31

Egy művész három különféle, 2010 után készített alkotással vagy egy sorozatművel pályázhat.

Bukovinai székelyekről szóló könyvtrilógia második kötetét mutatták be Pécsen

2020.09.04

Az Ambrus család életén keresztül tárja fel a könyv a népcsoport korabeli történetét.

Nemzeti emlékévvé nyilvánítanák a mohácsi csata ötszázadik évfordulóját

2020.08.31

Hargitai János (KDNP) országgyűlési képviselő több baranyai intézményvezetővel és kutatóval közösen javasolja, hogy a 2026-os esztendőt nyilvánítsa nemzeti emlékévvé, annak megvalósítását pedig támogassa Magyarország kormánya - közölte a honatya szombaton az MTI-vel.

Rodolfo-kiállítás nyílik Pécsen

2020.08.24

Rodolfo, azaz Gács Rezső világhírű bűvész személyét és művészetét mutatják be a pécsi Múzeum Galériában egy jövő pénteken nyíló kiállítás keretében a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-t.

A karantén által ihletett munkákból nyílik kiállítás Pécsen

2020.08.16

Tíz kortárs képzőművész térinstallációi és intermediális alkotásai láthatóak pénteken estétől a baranyai megyeszékhely belvárosában található Pécsi Galériában - közölte a tárlatot szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) az MTI-vel.

Táncgála, mesék és flamenco a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón

2020.08.10

Tizenhét magyar táncegyüttes művészeinek gálája, a Recirquel újcirkusz-társulat előadása, mesék táncadaptációja és flamenco-előadás is szerepel a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorán, amelyet szeptember 12. és 15. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

Emmi: támogatást kaphatnak az elhalasztott POSZT-ra beválogatott előadások

2020.08.08

Kormányzati támogatásból készülhetnek felvételek az elhalasztott 20. Pécsi Országos Színházi Találkozóra (POSZT) beválogatott előadásokról.

Az új évadnak csak egy részét hirdeti meg a Pécsi Nemzeti Színház

2020.08.05

Csak egy részét hirdeti meg a következő évadnak a Pécsi Nemzeti Színház a járványhelyzet miatt, a teátrum az új előadások sorát a László király visszatér! című ősbemutatóval nyitja augusztus 20-án.

Indul a Pannon Filharmonikusok bérletsorozata a Müpában

2021.09.24

Az idei koncerteken Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezető karmesterek dirigálják a pécsi zenekart, amellyel szólistaként világszerte elismert művészek lépnek fel.

Két nagy fesztivál is lesz Pécsen szeptemberben

2021.09.11

A Pécsi napokra színes programsorral készülnek a pécsi kulturális negyedben szeptember 22. és 27. között. A Zsolnay Fényfesztivál programjai pedig szeptember 30. és október 3. között színesítik a pécsi belvárost.

Idén a Carmina Buranával készül az Opera Beregszászra, majd Pécsre

2021.08.18

A produkciót szeptember 9-én este a Pécsi Dóm téren, a Zeneszüret Fesztiválon is bemutatják.

Augusztusban rendezik az Orgonák éjszakáját

2021.07.29

A látogatók olyan érdekes programoknak lehetnek részesei, mint a balatonboglári gömbkilátóban és a pécsi Kodály Központ tetején felcsendülő orgonaszó, Szegeden megkóstolhatják a hangszerek királynőjéről elnevezett fagyikelyhet, Kecskeméten és Miskolcon pedig több orgonakoncert közül válogathatnak.

Pécsen is koncerttel ünneplik a nemzetközi dzsessznapot

2021.04.27

Idén Magyarországon nyolc helyszínen, köztük Pécsen is ingyenes online koncertekkel készülnek.

Országossá válik a Pécsi Galéria kezdeményezése

2021.04.03

A szervezők most immár az egész országból várják olyan kultúra- és művészetszervező intézmények, galériák jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kortárs képzőművészeti alkotásokat népszerűsítő akcióhoz.

Elkezdődött a Pécsi Tudományegyetem interkulturális rendezvénysorozata

2021.03.18

A PTE-n közel ötezer külföldi hallgató tanul, akik több mint száz országból érkeztek Pécsre. A rendezvénysorozaton az ő kultúrájukról, országaikról tudhatnak meg többet az érdeklődők.

MNB könyvsarokkal gazdagodott a PTE

2020.09.04

Közel kétszáz kötetes közgazdaságtani, geopolitikai és menedzsment témájú gyűjtemény került az egyetem birtokába.

Népszerű előadók lépnek fel a pécsi Kodály Központban az ősszel

2020.09.02

A pécsi kulturális intézmény színpadára áll többek között a Budapest Bár, Rúzsa Magdi és Dés László is.

A Balázs Elemér Group koncertjével kezdődik a pécsi Metronóm Jazz Klub új évada szeptemberben

2020.08.27

A két évtizedes múltra visszatekintő Balázs Elemér Group koncertjével indul a szintén húsz esztendeje működő pécsi Metronóm Jazz Klub új évada szeptember 17-én a baranyai megyeszékhelyen - közölte az eseményt szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK).

Augusztus 20. - Koncertekkel, ünnepi műsorral várják az ünneplőket Pécsen és Baranya városaiban

2020.08.19

Ingyenes koncertekkel, táncbemutatókkal, gasztronómiai csemegékkel és népművészeti kirakodóvásárokkal várják az ünneplőket Pécsen és a baranyai városokban augusztus 20-án.

Négy bemutatót tart a pécsi Bóbita Bábszínház a következő évadban

2020.08.11

Négy új bemutatót tervez az ősszel induló új évadra a pécsi Bóbita Bábszínház, az intézmény emellett tizennyolc darabot tart műsoron az előző évadokból - tájékoztatta a társulat az MTI-t hétfőn.

Jövő héten lesz az idei Palkonya Hangja fesztivál

2020.08.10

Immár harmadszor rendezik meg a Palkonya Hangja fesztivált. A Baranya megyei településen augusztus 12-től 15-ig fellép az Irie Maffia, a PASO, a Los Orangutanes, a Zuboly, Saiid, az NKS, a Slow Village, a Manaky, valamint a Sör és Fű.

Szombaton rendezik az orgonák éjszakáját

2020.08.07

Templomok, terek és más különleges helyszínek adnak otthont országszerte az orgonák éjszakája rendezvénynek szombaton a Filharmónia Magyarország szervezésében.

Hatvanöt film versenyez a Hét Domb Filmfesztivál döntőjében

2020.08.04

Hatvanöt film, köztük öt nagyjátékfilm került az idei Hét Domb Filmfesztivál döntőjébe, amelyet október 5. és 11. között negyedik alkalommal rendeznek meg Komlón - közölték a fesztivál honlapján a szervezők.