2021.03.06, Szombat

Pécsi Tudományegyetem

Rangos nemzetközi elismerésben részesült a pécsi egyetem fiatal kutatója

2019.01.11

Helyi hírek

Dr. Raposa László Bence, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Kar (ETK) Ápolástu-dományi, Alapozó Egészségtudományi és Védőnői Intézetének adjunktusa a New York-i Magyar Tudományos Társaság elismerését vehette át.

Köd előrejelzésére szolgáló rendszer kidolgozásában segít a Pécsi Tudományegyetem

2018.12.15

Aktuális

A biztonságosabb közlekedéshez is hozzájárulhat az a ködöt előrejelző, a korábbinál pontosabb adatokat szolgáltató rendszer, amelyen a veszprémi Pannon Egyetem kutatói dolgoznak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Pécsi Tudományegyetemmel közösen - tájékoztatta az intézmény rektora az MTI-t.

Újabb jelentős fejlesztés indul a pécsi egyetemen

2018.10.20

Az Egészségtudományi Kar két emblematikus épülete bővül, illetve újul meg a kétmilliárdos beruházásban. Rövid időn belül a sokadik PTE-projektről számolhatunk be.

Szeptember 20-án lesz az egyetemi sport nemzetközi napja

2018.09.07

Mintegy 50 ezer hallgató részvételével tartja meg a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) legnagyobb rendezvényét.

Magyar siker a Nemzetközi Földrajzi Olimpián

2018.08.13

Három érmet szerzett a magyar diákokból álló csapat.

Az új rektori ciklus végére 25 ezerre kívánja emelni hallgatóinak létszámát a pécsi egyetem

2018.07.02

A "lehető legtöbb" szakot duális képzéssé alakítanák át a már így működő műszaki tanulmányokhoz hasonlóan, annak érdekében, hogy a hallgatók már az egyetemi éveik alatt megtapasztalhassák, miként ültethetik át az elméletet a gyakorlatba.

Új csarnokot kapnak a pécsi építész és gépész hallgatók

2018.05.03

A beruházás az egyetem Modern Városok Program keretében megvalósuló nagyszabású fejlesztésének egyik eleme.

A Pécsi Tudományegyetem is a világ élvonalában van

2018.03.08

Bekerült a világ legjobb 200 intézménye közé a Semmelweis Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) szűkebb szakterületeket rangsoroló listáján az orvostudományi és a gyógyszerészeti képzést tekintve. Az egyetem emellett javított a tavalyi eredményéhez képest a szakterületi rangsor élet- és orvostudományi képzési kategóriájában is, a 254. helyen végzett. Ezzel a hazai felsőoktatási képzőhelyek közül a legjobb helyen szerepel.

Pécsi fizikus munkája került a legidézettebb közlemények közé

2018.01.12

Dr. Hebling Jánosnak, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanárának, „Generation of high-power terahertz pulses by tilted-pulse- front excitation and their application possibilities" (Nagy energiájú terahertzes impulzusok döntött impulzusfrontú gerjesztése és felhasználási lehetőségei) című közleménye az elmúlt évtized 15 legtöbbet idézett cikke lett az Amerikai Optikai Társaság (Optical Society of America - OSA), JOSAB optikai folyóiratában.

A sportteljesítmény legális növelését kutató kiválósági központ jön létre a PTE vezetésével

2017.12.18

A kutatások egy új protokoll mentén a sporttevékenységek egészségfejlesztő hatásait vizsgálják a szabadidősportban és kiemelten az élsportolók körében.

Pécsett rendezték a Parázs a szívnek című filmet

2017.11.13

Vámos Zoltán mentőorvos, altatóorvos, a koponyasérülések kutatója, oktató, dalszövegíró, rendező – nem feltétlenül ebben a sorrendben. Filmes munkái közül a Parázs a szívnek című az első nagyjátékfilmje.

Új helyszínnel bővülnek a Modern városok program fejlesztései Pécsen

2017.10.12

A telek tulajdonjogát a magyar állam szerzi meg, az egyetem vagyonkezelői jogot szerez majd rá.

Újabb fejlesztés indult a Pécsi Tudományegyetemen

2017.09.20

Elindult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) nemzetközi oktatási központjának és idegen nyelvi központjának 850 millió forintos fejlesztése.

Ősszel is szerezhetnek kreditet a középiskolások a PTE bölcsészkarán

2017.09.06

Jegyet és kreditet szerezhetnek középiskolások a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (PTE-BTK) az őszi szemeszterben is, miután folytatódik a februárban indult, országosan egyedülálló kezdeményezés.

Felavatták a PTE alapításának jubileumára készített szoborkompozíciót

2017.09.02

Nagy Lajos királyt és Vilmos középkori pécsi püspököt ábrázoló szoborkompozíció készült a pécsi egyetem alapításának 650. jubileumára.

Vendégművészek bevonásával erősíti zenei oktatási programját a pécsi egyetem

2019.01.11

Helyi hírek

Címzetes professzori címeket adományozott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Zeneművészeti Intézete nemzetközileg elismert művészek számára, akik a jövő tanévtől oktatóként és kurzusok keretében is segítik az egyetem felsőfokú zenei képzését.

Különleges alapkővel rajtolt a Pécsi Tudományegyetem új épületének kivitelezése

2018.12.10

A ZÁÉV egy 11 ezer négyzetméteres, legyező alakú épületet hoz létre, mely kapcsolódik a jelenlegi oktatási tömbhöz.

Új dékán a PTE Természettudományi Kar élén

2018.10.05

A Természettudományi Kar Kari Tanácsa egyhangúlag Dr. Horváth Attilát választotta meg a kar következő dékánjának. Dr. Horváth Attila nem ismeretlen a kar munkatársai és hallgatói számára, hiszen a PTE TTK korábbi általános és tudományos dékánhelyettese, az MTA doktora, a Kémiai Intézet egyetemi docense.

A PTE indul a legtöbbet bicikliző egyetem címért

2018.08.15

A program célja, hogy felhívja a figyelmet a kerékpáros közlekedésre és a környezettudatosságra.

Az epesav okozta megbetegedések terápiájának új irányait mutatták be magyar kutatók

2018.08.09

Az epesav okozta megbetegedések - köztük a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső- és vastagbélrák - terápiájának új irányait mutatta be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE-ÁOK) professzora. Kutatótársaival erről a napokban számoltak be a Physiological Reviews nevű szaklapban.

Prof. Dr. Szécsi Gábor tölti be júliustól a dékáni posztot a Pécsi Tudományegyetemen

2018.06.29

Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat alelnökét a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánjává nevezte ki Prof. Dr. Miseta Attila a PTE rektora.

Balog Zoltán állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át

2018.03.13

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából díjat adott át.

Együttműködési megállapodást írt alá a PTE és a fehérvári kórház

2018.01.18

Olyan központot hoznak létre a fehérvári kórházban, amely a beteggyógyítás 21. századi lehetőségeit biztosítja. Kezdetben a gasztroenterológia kerül fókuszba.

Miseta Attila orvosprofesszort javasolja rektornak a Pécsi Tudományegyetem szenátusa

2017.12.19

Bódis József rektori megbízása 2018. június 30-án lejár, ezért az Emmi pályázatot írt ki a poszt betöltésére.

Zöld fordulat Pécsett

2017.11.19

Az egyetem, a város és a civilek is összefogtak a megvalósításért. Az egykori zagytározó helyén a PTE 650 éves évfordulója alkalmából jubileumi ligetet hozott létre az egyetem, az önkormányzat, az egyházmegye és a civilek. Az átadáson a Biokom munkatársai mellett egyetemi hallgatók és a város közszereplői is részt vettek.

Felújítják a pécsi orvostanhallgatók kollégiumát

2017.10.30

A pécsi egyetem mintegy 400 hallgatóját elszállásoló intézmény korszerűsítését 535 millió forintból végzik el.

Az egész világot átalakító 3D nyomtatás aktuális állását mutatja be a Pécsi Tudományegyetem.

2017.10.04

Még lehet regisztrálni a III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciára.

Képzési termet alakított ki a pécsi dohánygyár a PTE-n

2017.09.14

Képzési termet alakított ki a British American Tobacco (BAT) Pécsi Dohánygyár Kft. a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE-MIK).

Európai polgári díjat kapott a PTE címzetes tanára

2017.09.04

Európai polgári díjban részesült Szilárd István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE-ÁOK) migrációs egészségügyi programjait vezető címzetes egyetemi tanár. Az Európai Unió elismerésért vasárnap adták át a baranyai megyeszékhelyen.

A Carmina Burana-val ünnepel a PTE zeneművészeti intézete

2017.08.12

Carl Orff Carmina Burana című oratóriumának szólókra, kórusra, két zongorára és ütőhangszerekre készült átiratát mutatja be a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának (PTE-MK) zeneművészeti intézete augusztus 31-én az egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából.