2021.03.06, Szombat

Aktuális

Diploma nyelvvizsga nélkül: az ügyintézés menete a PTE-n

2020.04.27

Prof. Dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára és Lengvárszky Attila,a PTE rektori kabinetvezetőjének és oktatási igazgatójának tájékoztatója

MME: ne vigyük haza a magányosnak tűnő madárfiókákat

2020.04.27

A magányosnak tűnő madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ezért nem szabad őket hazavinni - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Novák: több könnyítést vezettek be a családtámogatásoknál

2020.04.25

Több könnyítést vezettek be a családtámogatásoknál, így például a babaváró támogatást a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt született gyermekek után utólag, a veszélyhelyzet utáni két hónapban is lehet igényelni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken a TV2 Mokka című műsorában.

Koronavírus - Újra életbe lépnek a hétvégi szigorítások vidéken

2020.04.24

Ismét szigorítják a hétvégén a szabadban tartózkodás szabályait a nagyvárosokban. Az önkormányzatok - élve a kormánytól kapott felhatalmazásukkal - több kirándulóhelyet is újra lezárnak. Éjszakánként több helyen kijárási tilalom lesz érvényben.

Színes kezdeményezést indított a Magyar Közút

2020.04.24

A vállalat úgy döntött kreatív módon vidítaná fel az otthon dolgozó felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

Országszerte zajlik az idősotthonok fertőtlenítése

2020.04.23

Országszerte zajlik az idősotthonok fertőtlenítése a Magyar Honvédség illetékes egységeinek bevonásával. A megelőzésképp is végzett munkák mellett önkormányzatok maszkokkal látják el az ott élőket, illetve más egészségvédelmi, szociális és gazdasági intézkedéseket hoznak a lakosság, a vállalkozók érdekében.

Távkonzultációs lehetőség a baranyai gazdálkodóknak

2020.04.22

A Baranya Megyei Kormányhivatal az idei évben is biztosítja a gazdálkodók számára az egységes kérelmek sikeres benyújtásához szükséges szakmai konzultációs lehetőséget.

Koronavírus - Harminckét vírusminta teljes genetikai analízisét végezték el pécsi kutatók

2020.04.21

A magyarországi járvány korai szakaszából származó harminckét vírusminta teljes genetikai analízisét végezték el pécsi kutatók. Az adatokból nem az derül ki, hogy többféle koronavírus terjedne Magyarországon, a genetikai különbségek mértéke teljesen természetes - tájékoztatta Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője kedden az MTI-t.

Postai úton is átvehetőek lesznek a diplomák

2020.04.20

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a nyelvvizsga amnesztia kapcsán tájékoztatta a felsőoktatási intézményeket az oklevelek kiosztásának lehetséges formáiról - közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel. Jelezték: a rendelkezés értelmében a haladéktalanul kiadandó dokumentumok postai úton, hivatalos iratként is kézbesíthetőek.

Elérhető a munkahelyvédelmi bértámogatás

2020.04.20

A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja a munkahelyek védelme, helyreállítása és újak teremtése, a vállalkozások mától pályázhatnak a munkahelyvédelmi bértámogatásra. A program a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkaadóknál segíti akár több százezer munkahely megőrzését.

Koronavírus - Rémhírterjesztés miatt fogtak el egy férfit Pécsen

2020.04.17

A koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztése miatt fogtak el és hallgattak ki egy férfit Pécsen - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu-n.

Természetfilmek koronavírus idején

2020.04.17

A filmeket különösen ajánljuk a diákok figyelmébe, akik az otthoni tanulást egészíthetik ki e tartalmas filmek megtekintésével.

A hétvégén még marad a meleg

2020.04.16

A hétvégén még marad a meleg. Emellett sok lesz a napsütés, de csapadékra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Koronavírus - A piacokra is életkori időkorlátozást vezettek be egyes vidéki településeken

2020.04.15

A vásárlásra vonatkozó kormányzati előírásokhoz hasonlóan a helyi piacokra is életkori időkorlátozásokat vezetett be több vidéki önkormányzat. A településeken védőmaszkokat osztanak, és általános fertőtlenítésbe kezdtek.

Koronavírus - Több nagyváros szükség esetén fenntartaná az általa szigorított korlátozásokat

2020.04.15

A vidéki nagyvárosokban a húsvéti ünnepek alatt alapvetően felelősségteljesen viselkedtek az emberek, de volt, ahol a nagypénteki tapasztalatok miatt már aznap este szigorítani kellett az intézkedéseken. Több település önkormányzata jelezte, hogy az általa a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat szükség esetén fenntartaná.

Katasztrófavédelem: a Duna alsó vonalán folytatódik a szúnyogirtás

2020.04.27

A héten a Duna alsó vonalán, Baranya és Bács-Kiskun megyében, a Mohács és Baja közötti területen folytatódik a szúnyoggyérítési program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-t.

Vidéki egyetemek előkelő helyen a Times Higher Education listáján

2020.04.26

Több magyar egyetem is felkerült a Times Higher Education által az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján összeállított listára, amelyen a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lett.

Rendkívüli ösztöndíjban részesülhetnek a Pécsi Tudományegyetem hallgatói

2020.04.24

Akár száz hallgató is részesülhet abból a rendkívüli ösztöndíjból, amelyet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egyetemi Hallgatói Önkormányzata alapított a járvány elleni küzdelemben részt vevő hallgatóinak - tájékoztatta a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-t.

Érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire

2020.04.24

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében szigorú óvintézkedések mellett májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók. A tárca iránymutatása kitér arra is, hogy érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire.

Adománygyűjtés indult a pécsi állatkert számára

2020.04.23

Adománygyűjtést szerveznek a koronavírus-járvány miatt március közepe óta zárva tartó, anyagilag emiatt nehéz helyzetbe került pécsi állatkert számára.

Adományokat adtak át a pécsi Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonának

2020.04.22

Több ezer maszkot és hajhálós-maszkos, izolációban használható védőeszközt, valamint jelentős mennyiségű immunerősítő készítményt adtak át a karitatív szervezet pécsi szeretetotthonának.

Hogyan segíthetnek az okoseszközök az energiatakarékosságban?

2020.04.22

50 évvel ezelőtt tartották meg először Amerikában a Föld Napját, melynek üzenete azóta csak egyre fontosabbá vált.

Katonai tábori ágyak érkeztek Pécsre

2020.04.20

Katonák pakolták le a tábori ágyakat a Pécsi Tudományegyetem Akác utcai klinikai tömbjében 2020. április 20-án.

Koronavírus - Korszerűsítik a strandokat, júniusban már nyitnának

2020.04.20

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják az új debreceni nagyerdei strand május végére tervezett megnyitását, de több helyen a fenntartók azt remélik, hogy júniustól vagy legkésőbb júliustól - ha óvintézkedések mellett is - fogadhatnak majd fürdőzőket. A Balatonnál várhatóan májusban sem indulhat el a hajózási szezon.

Koronavírus - Tisztasági csomagokat osztott és újabb óvintézkedéseket tett több vidéki önkormányzat

2020.04.18

Ezen a hétvégén is sok települést és kirándulóhelyet lezártak - a húsvéti ünnep idejéhez hasonlóan - a koronavírus-járvány miatt, több városban éjszakára kijárási tilalmat vezettek be. Az önkormányzatok óvintézkedésként újabb korlátozásokról is döntöttek, van, ahol higiéniai csomagokat osztottak vagy koronavírustesztet végeztettek a saját költségükön.

Huszonöt éve kezdődött a pécsi kosaras sikertörténet

2020.04.17

Huszonöt évvel ezelőtt szerezte meg első bajnoki címét Rátgéber László vezetésével a pécsi női kosárlabdacsapat.

Szíjj László magánalapítványa minden tiszakécskei lakos számára biztosít egy orvosi minősítésű maszkot

2020.04.17

A Duna Aszfalt Kft., két darab GE Carescape R860 magas tudású intenzívosztályos lélegeztetőgép megrendeléséhez segítette a Bács-Kiskun Megyei Kórházat.

Látássérültek számára készült hangos oktatóanyag

2020.04.16

Rauch Róbert, a PTE IIG Desktop Üzemeltetési Csoport informatikusa jegyzi azt a különleges oktatóanyagot, amely látássérültek számára mutatja be a Microsoft Teams webalkalmazás jónéhány szolgáltatását, Windows operációs rendszer alatt, NVDA képernyőolvasó használatával.

Koronavírus: online is szervezhető nyelvvizsga

2020.04.15

Az április 10-én megjelent kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online módon is szervezhetnek nyelvvizsgát. Az elektronikus vizsga lehetősége az egészségügyi kockázatok növelése nélkül segíti elő, hogy a tanulók többletpontokhoz juthassanak a felvételi eljárásban.

Koronavírus - Operatív törzs: több mint 4600 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozások megszegése miatt a hétvégén

2020.04.14

Több mint 4600 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozások megszegése miatt a húsvéti hétvégén - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a keddi online sajtótájékoztatón.