2021.03.06, Szombat

Aktuális

Koronavírus - Több mint 10 ezren vettek részt az országos szűrésen

2020.05.18

Mintegy 10 600-an vettek részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, amelynek eredménye így reprezentatív lett - közölte a Semmelweis Egyetem hétfőn a honlapján.

Nepomuki Szent János ünnepe Mohácson

2020.05.17

A Kárpát-medencében, így Mohácson is a 18. században alakult ki annak a cseh szentnek tisztelete, aki a gyónási titkot megőrizve vált vértanúvá, és a Moldva folyóban szenvedett kegyetlen halált.

Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont

2020.05.15

2015. május 12-én nyitotta meg kapuit a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja az ormánsági Szaporcán.

Ezen a hétvégén érdemes kenut bérelni Mohácson

2020.05.15

Május 15-17-ig kedvezményes a kenu bérlés.

Ezek a baranyai koronavírusszűrés helyszínei és időpontjai

2020.05.11

A vizsgálatok keretében Pécs mellett Mohácson, Siklóson, Szigetváron és Komlón is várják a szűrést igényőket.

Koronavírus - Jelentősen enyhítik a korlátozásokat a hétvégétől a vidéki települések

2020.05.08

Óvatosságra intve, az egészségügyi szabályok betartását kérve jelentősen enyhítik a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat a hétvégén a vidéki települések. Pest megyére és Budapestre továbbra is érvényesek a kijárási korlátozások.

Felújított gépjárművet kaptak a palkonyai önkéntes tűzoltók

2020.05.08

Európai uniós forrásból korszerűsített és felújított Mercedes Rosenbauer gépjárműfecskendőt vehetett át május hetedikén öt önkéntes tűzoltó egyesület - köztük a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület - a BM Heros Zrt. telephelyén.

Tárgyalás nélkül is átadhatják a hagyatékot a közjegyzők

2020.05.07

Tárgyalás nélkül is átadhatják egy elhunyt hagyatékát az örökösöknek a közjegyzők a veszélyhelyzet idején. Akár a következő hónapok több tízezerre tehető hagyatéki ügyének jelentős része a következő időszakban személyes megjelenés nélkül is lezárható, így az örökösöknek nem kell megvárniuk a járvány elmúltát, hogy hozzájussanak a hagyatékhoz. Akik viszont ragaszkodnak a tárgyaláshoz, azoknak meg kell várniuk a veszélyhelyzet végét.

Vidéken újraindulnak a közlekedési vizsgák

2020.05.06

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) engedélyével május 6-tól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. Az intézkedés a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti, az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg - közölte a tárca az MTI-vel kedden.

Függvények és mediánszámítás a matematika feladatok között

2020.05.05

Gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás is szerepelt az idei matematika érettségi első részében az Eduline oktatási portál információi szerint.

A szakképzésben folytatja a továbbtanulók közel kétharmada

2020.05.03

A középfokú oktatásban továbbtanulók közel kétharmada a megújuló szakképzést választotta. Az ősztől induló technikumokban közel 34 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé. A legnépszerűbb szakképzési intézménytípusba magasabb arányban nyertek felvételt a diákok, mint bármikor az elmúlt másfél évtizedben.

Több mint 84 ezren érettségizhetnek hétfőn

2020.04.30

Összesen 84 284-en kezdhetik meg jövő hétfőn az érettségi vizsgákat, néhány tárgy kivételével csak írásbeliket tartanak - közölte a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Ellenőrzési tapasztalat: volt olyan, aki duplázott

2020.04.30

Sebességellenőrzést tartottak a rendőrök Baranyában, a kirívó esetek sem maradtak el.

Törvény szabályozhatja a jövőben az osztatlan közös földtulajdon felszámolását

2020.04.29

Több évtizedes adósságát törleszti az állam az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával. Az erről szóló törvénycsomagot kedden nyújtotta be az Agrárminisztérium az Országgyűlésnek - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Koronavírus - Merkely Béla: országos szűrővizsgálat-sorozatba kezdenek a hazai orvosképzők

2020.04.28

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző - jelentette be az SE rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.

Gólyafészkek albérlői

2020.05.18

Az idei év madara az erdei fülesbagoly – mely hazánk egyik leggyakoribb bagolyfaja – nem épít fészket. Tojásait más madarak pl. ragadozók, varjak, szarkák, gémek elhagyott fészkeibe rakja.

Időpontfoglalás nélkül is lehet okmányügyeket intézni a vidéki kormányablakokban

2020.05.16

A védelmi intézkedések betartása mellett fokozatosan bővül a személyes ügyintézés lehetősége a közigazgatásban. A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok cseréje esetében vidéken – tehát Budapesten és Pest megyén kívül – nem kötelező előzetesen időpontot kérni, a kormányablakkal nem rendelkező településeken pedig ismét szolgálatba állnak a mobilizált ügyfélszolgálatok. A foglalkoztatási ügyfélszolgálatok az ország teljes területén időpontfoglalás nélkül is fogadják ügyfeleiket.

A Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinika ápolóit köszöntötte Őri László

2020.05.15

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte a Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinika intenzív osztályának ápolóit az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. A Pécsett ellátott betegek nagy közössége nevében köszönjük ma meg az ápolóknak az év mindennapján végzett lelkiismeretes szolgálatukat. Az eseményre köszönő ajándékokkal érkezett a megyei közgyűlés elnöke és Csizmadia Péter a pécsi Fidesz frakció vezetője, melyet az ápolóknak adtak át.

Vádat emeltek egy droggal kereskedő egyetemista lány ellen Pécsen

2020.05.15

Kábítószer-kereskedelem miatt vádat emeltek a egy húszéves egyetemista lány ellen, mert tablettát árult egy pécsi szórakozóhelyen tavaly februárban - tájékoztatta a Baranya Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

Újra várják a látogatókat a Duna-Dráva Nemzeti Park szabadtéri ökoturisztikai helyszínei

2020.05.09

Ismét fogadnak látogatókat a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) szabadtéri ökoturisztikai helyszínei, így egyebek mellett a Mohácsi Nemzeti Emlékhely és az Ős-Dráva Látogatóközpont is - közölte az igazgatóság pénteken az MTI-vel.

Előnyünkre is fordíthatjuk a digitális oktatást

2020.05.08

A nehézségei mellett rengeteg lehetőséget is jelent az osztálytermekből az online kapcsolattartásra áthelyezett oktatás. Új szemléletet sajátíthatunk el, kísérletezhetünk és felkészíthetjük magunkat az egyre inkább digitálissá váló világra.

Újra várják a látogatókat a magyar nemzeti parkok szabadtéri ökoturisztikai helyszínei és kültéri programjai

2020.05.07

A nemzeti parkok bizonyos szabadtéri bemutatóhelyei - Budapest és Pest megye kivételével - a 2020. május 4-én életbe lépett védelmi intézkedések által megszabott keretek között megnyithatnak - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Rendőrök találták meg az eltévedt túrázókat

2020.05.06

Két fiatal kirándulni indult a Mecsekbe, de eltévedtek. A rendőrök fél órán belül megtalálták őket.

Kötelező a vasúttársaság járatain az arc eltakarása

2020.05.05

Május 4-től, a védekezés második szakaszában a tömegközlekedésben, így a vasúton is mindenkinek kötelező az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) és a másfél méteres védőtávolság betartása a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

A diákigazolványok ügyintézéséhez is az elektronikus időpontfoglalást javasoljuk

2020.05.04

Az óvodai és iskolai beiratkozásokhoz szükséges első személyi igazolvány kiállítása, illetve a diákigazolvány igényléséhez a NEK-adatlapok felvétele a kormányablakokban vagy okmányirodákban történik. A járvány miatt az ügyintézésre csak előzetes időpontfoglalással van lehetőség, amelyet elektronikusan vagy telefonon tehetnek meg.

A pécsi állatkert újranyitását kéri a polgármestertől az egyik képviselő

2020.05.02

A pécsi állatkert jövő hétvégétől való újranyitását kéri a baranyai megyeszékhely polgármesterétől az Összefogás Pécsért Egyesület-KDNP pécsi városházi képviselőcsoportjának vezetője.

Koronavírus - Elmaradnak a ballagások, online búcsúztatják a diákokat

2020.04.30

A koronavírus-járvány miatt országszerte elmaradnak a hétvégi ballagások a középiskolákban, a legtöbb helyen online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget.

Újra kinyitnak az Ikea-áruházak

2020.04.29

A szigorú óvintézkedéseket betartva 47 napos zárva tartást követően újra megnyitják az Ikea magyarországi áruházait május 5-én - közölte az áruházlánc szerdán az MTI-vel.

Koronavírus - Újabb óvodák nyílnak meg, maszkot osztanak, rászorulókon segítenek az önkormányzatok

2020.04.29

Több nagyvárosban újabb óvodákat nyitnak meg a gyerekek felügyeletére, országszerte a koronavírus-fertőzés ellen védő maszkokat osztanak, időseken, rászorulókon segítenek az önkormányzatok.

Visegrádi lélegzetláncolat - hogy ők is fellélegezhessenek

2020.04.28

A visegrádi szállodások összefogtak a most értünk helytállókért.