2024.06.23, Vasárnap

Aktuális

Segít a hajléktalanokon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2021.02.13

Pécsen, a belvárosban működő Szolgáló Szeretet Háza Hajléktalanok Nappali Melegedője reggel 8 és délután 4 között van nyitva.

Vasárnap kezdődik a Házasság hete programsorozat

2021.02.05

A központi programok mellett sok magyarországi és határon túli településen - többi között Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Temesváron - várják online programokkal, egyházi rendezvényekkel az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

A nagy home office útmutató — vizuálisan szemléltetve

2021.01.14

Sajnos beigazolódott az, amitől a legtöbb kutató tartott: a koronavírus járvány második hulláma soha nem látott méreteket öltött, és újra otthonaikba zárta az embereket.

Magyarországon is érezni lehetett a horvát földrengést

2020.12.29

A földrengést Zala, Somogy és Baranya megyében is sokan érezték.

Íme a fontosabb hétvégi hazai sportesemények:

2020.12.04

Az alábbi eseményekre számíthatnak a sportrajongók hétvégén.

Országos tisztifőorvos: rendkívüli fegyelmezettségre van szükség

2020.11.11

Rendkívüli fegyelmezettségre van szükség a járvány terjedésének megfékezéséhez - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Regős György nyerte az időközi polgármester-választást Merenyén

2020.10.20

A két független polgármester-jelölt közül Regős György 119, Krapecz Ferenc 38 voksot kapott.

Elkészült a pécsi egyetem borászati kutatóintézetének első pezsgője

2020.08.31

Első ízben készített pezsgőt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amely termékeit ősztől új márkanév alatt kínálja - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Kölkedi sertéstelepen oltották a lángokat a tűzoltók

2020.08.29

Kedd délelőtt a Kölkeden található sertéstelep egyik épületének lángjait fékezték meg a mohácsi tűzoltók.

Lehetséges a nevelés-oktatás hagyományos kezdése szeptember 1-jén

2020.08.29

Lehetségesnek tartja az emberi erőforrások minisztere a járványügyi adatok alapján, hogy Magyarországon szeptember 1-jén a hagyományos formában kezdődjön meg a nevelés-oktatás.

Húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez biztosít több mint 32 milliárd forintot a kormány

2020.08.25

A 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklusban kötöttpályás beruházásokra várhatóan rendelkezésre álló forrásmennyiség sikeres lekötése érdekében húsz vasúti fejlesztés előkészítésének, tervezésének támogatásáról született döntés. Az összesen 32 milliárd forintos ráfordítás a hazai közösségi közlekedés gerincét adó vasút infrastruktúrájának, szolgáltatásainak korszerűsítése, versenyképességének növelése mellett a magyar gazdaság élénkítéséhez is hozzájárul - közölte kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Volánbusz: az állomásokon is ellenőrzik a maszkviselési kötelezettség betartását

2020.08.24

A nagyobb autóbusz-állomásokon is ellenőrzi a rendőrség a közegészségügyi előírások - például a maszkviselési kötelezettség - betartását a jövő héten, mert az elmúlt időszakban egyre többen utaznak maszk nélkül - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.

A hétvégén marad a 30 fokos nyári meleg

2020.08.21

A hosszú hétvége további részében is marad a 30 Celsius-fokos nyári meleg, vasárnap viszont várhatóan egy hidegfront érkezik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Jövő héten búcsúztatják Peskó Zoltán karmestert

2020.08.19

Peskó Zoltán karmestert, zeneszerzőt, a pécsi Pannon Filharmonikusok egykori zeneigazgatóját augusztus 27-én, csütörtökön 11 órakor az Óbudai Köztemetőben helyezik örök nyugalomra az evangélikus egyház szertartása szerint - közölte a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia szerdán az MTI-vel.

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos kutatása

2020.08.18

Antropológusok és régészek közreműködésével hétfőn megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata - tájékoztatta a területet kezelő és az emlékhelyet fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) az MTI-t.

Pécsen és Kecskeméten is 74 százalékos a helyi internetes portálok lefedettsége

2021.02.06

A tanács elfogadott egy tanulmányt a vidéki városok médiaellátottságáról, ugyanis a helyi médiumok csak elvétve kerülnek a kutatások fókuszába. A kutatás két eltérő adottságú megyeszékhelyre, Pécsre és Kecskemétre összpontosít.

Országszerte többfelé megérkezett a hó

2021.01.14

Országszerte többfelé havazott, illetve még mindig havazik, de csütörtök reggelig jellemzően csak maximum pár centiméteres hóréteg  alakult ki.

Az idősotthonokban is elkezdődött a koronavírus elleni védőoltások beadása

2021.01.10

Pécsen a Baptista Szolgálat Szeretetotthonában több mint 70 dolgozót és 23 idős lakót oltottak be.

Koronavírus - Több mint 270 magyarországi vírusváltozat genetikai feltérképezését végezték el a kutatók

2020.12.04

A koronavírus-fertőzés terjedési láncának visszakövetésében és a klinikai fejlesztés alatt álló vakcinajelöltek várható hosszú távú hatékonyságának előrejelzésében is segíthet az a vírusgenom-kutatási program, amely konzorciális együttműködéssel, szegedi, pécsi, debreceni és budapesti kutatóintézetek és klinikák közreműködésével valósul meg.

Fontos művészet- és tudományterületeket dolgoznak fel az MMA karácsonyi kiadványai

2020.12.01

Az új kötetek között van a Barokk freskófestészet Magyarországon című nagyszabású sorozat következő része, amely Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye barokk emlékeit veszi számba.

Sikerrel szerepelt az ENSZ bűnmegelőzési pályázatán a Pécsi Tudományegyetem

2020.10.20

A pécsi intézmény az ENSZ által kidolgozott egyetemi tananyagokról folytat majd egyeztetéseket más felsőoktatási intézményekkel.

Az erdőtalajjal borított játszótér erősíti a gyerekek immunrendszerét

2020.10.16

Az aszfalt helyett erdőterületről származó talajjal és növényekkel borított játszótér erősíti a gyerekek immunrendszerét - állapították meg finn és cseh kutatók.

Szarvasbőgés idején csak korlátozások mellett látogathatók a Mecsek, a Zselic és az Ormánság erdőségei szeptembertől

2020.08.31

Korlátozások mellett látogathatók csak a Mecsek, a Zselic és az Ormánság erdőterületei a szarvasbőgés időszakában, egész szeptemberben - közölte a területeket kezelő Mecsekerdő Zrt. az MTI-vel.

Erősödő járműipari kutatások: együttműködik a Pécsi Tudományegyetem és az Autóipari Próbapálya Zala Kft.

2020.08.29

Közös kutatás-fejlesztési programok állnak annak az együttműködésnek a fókuszában, melyet augusztus 7-én kötött a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az Autóipari Próbapálya Zala Kft (ZalaZone) Zalaegerszegen, a tesztpályán.

Mintegy 750 diabéteszes gyerek táborozását segítették két év alatt

2020.08.25

Tavaly és idén összesen 750 1-es típusú cukorbeteg gyerek táboroztatását tette lehetővé a közmédia Jónak lenni jó! kezdeményezése - mondta el Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kedden a visegrádi Madas László Erdészeti Erdei Iskolában tartott záró sajtótájékoztatón.

Új kutatási eredmények a mohácsi csata idejéről

2020.08.24

Az 1526-os mohácsi csatát az emlékezetben megőrződött augusztus 29. helyett valójában szeptember 8-án vívhatták meg a magyar és az oszmán seregek - számolt be erről és kutatásuk más új eredményeiről is a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum kutatását vezető Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) történeti földrajz professzora az MTI-nek.

Megkapták a köznevelési intézmények a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt

2020.08.22

Elkészült, és megkapták a köznevelési intézmények a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

Új szertárat kaptak a hosszúhetényi önkéntesek

2020.08.19

Vasárnap ünnepélyes keretek között átadták Hosszúhetényben az új tűzoltó szertárat, ami a helyi önkéntes tűzoltó egyesület székhelyéül fog szolgálni.

Nem rendezik meg a pécsi Szamárfül fesztivált

2020.08.19

Elmarad a hagyományos pécsi családi rendezvény, a Szamárfül fesztivál, amelynek augusztus utolsó három napján a Zsolnay Kulturális Negyed adott volna otthont - közölte a szervező Zsolnay Örökségkzelő NKft. hétfőn az MTI-vel.

A pécsi vasútvonalon változik a pótlóbuszok útvonala

2020.08.18

Keddtől változik a pécsi vasúti fővonalon az S40-es jelzésű személyvonatok helyett közlekedő pótlóbuszok útvonala: akkortól Szakály-Hőgyész és Kurd vasútállomás között szállítják az utasokat - közölte a Mávinform hétfő este az MTI-vel.